Tadić u poseti Jermeniji

Stav Jermenije i Srbije je da se konflikti u svetu rešavaju pregovorima, izjavili su u Jerevanu predsednici Jermenije i Srbije, Serž Sargsjan i Boris Tadić.

Izvor: FoNet, Tanjug

Utorak, 28.07.2009.

08:48

Default images

Sargsjan je u izjavi novinarima, posle razgovora, poručio da svi sukobi u svetu moraju biti rešavani pregovorima, uz uzajamno poštovanje. "To je jedini put kojim možemo rešiti sve naše probleme", rekao je Sargsjan. Sargsjan je napomenuo da ne postoji univerzalan način za rešavanje sukoba koji postoje u svetu, ali se mora tragati za rešenjima.

"Bez toga, ne možemo naći rešenja", rekao je on i naveo da jermenski narod narod neće zaboraviti 1988. godinu, kada su srpski piloti došli u Jermeniju da joj pruže pomoć posle zemljotresa.

"Mi ćemo stalno misliti na srpske pilote, koji su došli da nam pomognu kada nam je bilo najteže, i poginuli su u nesreći", rekao je Sargsjan.

On je zahvalio Srbiji što je pružila utočište Jermenima koji su ostali bez svojih domova na početku XX veka, naročito 1922. godine.

Sargsjan je naveo da srpski i jermenski narod vezuje vekovno prijateljstvo i ocenio da su partnerski odnosi u oblasti ekonomije važan aspekt saradnje između Srbije i Jermenije.

Tadić je kazao da izazovi koji danas pogađaju Srbiju i Jermeniju zahtevaju održiva rešenja za budućnost.

"Visoko cenim što se Jermenija, baš kao i Srbija, pridržava principa pregovora i miroljubivih rešenja za sve konflikte i izazove koje pogađaju region Balkana, baš kao što pogađaju i region Kavkaza", rekao je Tadić.

"Samo miroljubiva i pregovorima doneta rešenja su održiva u dugom vremenskom intervalu", rekao je Tadić i poručio da istorija srpsko-jermenskih odnosa svedoči o bliskosti dva naroda.

"Ja sam predsedniku Sargsjanu još jednom izrazio prijateljske namere Srbije i duboko poštovanje prema drevnoj jermenskoj kulturi", rekao je Tadić.

"Postoji mnogo tačaka u istoriji koje povezuju naše narode. Neki su bili tragični, poput pogibije srpskih pilota", podsetio je Tadić.

On je rekao da je, s druge strane, i na početku XX veka solidarnost srpskog naroda prema jermenskom narodu pokazala tu bliskost na delu.

Tadić je kazao da u Jerevanu boravi sa predstavnicima Vlade Srbije koji će sa jermenskim kolegama razgovarati o saradnji u oblasti ekonomije i kulture.

"Boravak srpske delegacije vidim kao novi početak, ne samo zbog zajedničke istorije i sličnosti, već i zbog izazova koji nas čekaju u budućnosti", poručio je Tadić.

Prema rečima Tadića, konstatovano je da je nivo ekonomskih odnosa dve zemlje nizak i da postoji neograničen prostor za saradnju.

On je rekao da očekuje da će jermenski predsednik uskoro posetiti Beograd.

Razgovorom sa Sargsjanom, Tadić je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Jermeniji.

Tadiću je priređen svečani doček, uz najviše državne i vojne počasti.

On je danas odao poštu Jermenima koji su poginuli 1915. godine.

Predviđeno je da sutra u Jerevanu, Tadić razgovara sa jermenskim premijerom Tigranom Sargsjanom.

Posetu Jermeniji Tadić završava razgovorom sa vrhovnim patrijarhom i katolikosom svih Jermena, Karekinom II.

U delegaciji predsednika Srbije su ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: