Komisija: SBB ugrožava konkurenciju

Distributerska kuća SBB zloupotrebila dominantan položaj na tržištu distribucije TV programa putem DTH tehnologije, kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2009.

13:47

Default images

Rezultat ugovora koje je ta firma sklopila sa televizijama bio je sprečavanje i ograničavanje konkurencije na tržištu pružanja usluge distribucije televizijskih programa putem DTH tehnologije, odnosno ograničavanje tržišta i tehničkog razvoja na štetu potrošača, navodi se u saopštenju Komisije.

U postupku koji je Komisija vodila po službenoj dužnosti protiv SBB-a, utvrđeno je da je ta firma zaključila ugovore o ekskluzivnoj distribuciji programa putem DTH tehnologije sa nacionalnim emiterima, televizijama "Pink", "Avala", "Foks", "Košava" i "Hepi", pokrajinskim emiterom "Super TV" i emiterima za region Beograda, televizijama "Metropolis", "Enter", "Studiom B" i "Sos kanalom".

Komisija je rešenjem SBB-u naložila da sa nacionalnim, pokrajinskim i emiterima za Beograd, sa kojima je zaključio ugovor o ekskluzivnom pravu distribucije, zaključi aneks ugovora kojim će se izvršiti izmena ugovora tako što će se utvrditi da pravo SBB-a nije isključivo.

U skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Komisija će protiv SBB-a podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog učinjenih radnji sprečavanja i ograničavanja konkurencije.

Značaj DTH tehnologije ogleda se u tome što omogućava prijem TV programa koji se direktno sa satelita distribuira do pojedinačnih korisnika, u mestima gde ne postoji kablovska televizija.

Prema oceni komisije, SBB je zaključivao ugovore o ekskluzivnom pravu distribucije tako da televizijama nije dozvoljeno zaključivanje ugovora sa drugim konkurentima koji se bave ili nameravaju da se bave distribucijom TV programa putem DTH tehnologije, kako za vreme trajanja ugovora, tako, u pojedinim slučajevima, i u određenom periodu od dana stupanja na snagu otkaza ugovora.

Sa druge strane, SBB je zadržao pravo da zaključuje ugovore sa televizijama za koje oceni da će doprineti atraktivnosti njegovog paketa. To znači da ekskluzivitet nije dvostran i da je ugovoren prvenstveno u interesu SBB-a.

To za krajnju posledicu ima sprečavanje razvoja tržišta na štetu potrošača, kojima se uskraćuje mogućnost izbora između različitih učesnika na tržištu, koji bi mogli da ponude pakete iste ili slične sadržine. Zbog toga izostaje i cenovna konkurencija i to kako u odnosu na televizije (emitere) kojima se pruža usluga, tako i u odnosu na krajnje potrošače, odnosno korisnike, navodi se u saopštenju.

SBB: Odluka nezakonita

SBB smatra neregularnim rešenje Komisije za zaštitu konkurencije, u kome se navodi da je ta kompanija zloupotrebila dominantni položaj na tržištu i narušila konkurenciju u oblasti DTH tehnologije, saopštila je ta kompanija.

Reagujući na saopštenje te komisije, SBB je ocenio da je Komisija načinila "niz materijalno-pravnih i procesno-pravnih propusta, a između ostalog, nije pravilno utvrdila relevantno tržište, a samim tim ni ulogu SBB-a na istom".

"Komisija je prekoračila zakonske rokove, pa je time ovakva odluka potpuno nezakonita", dodaje se u saopštenju.

Kaže se da je pomenuta ekskluzivnost "deo komercijalnih uslova predviđenih ugovorima, a nalozi dati u rešenju Komisije su praktično neizvršivi, s obzirom da ih SBB ne može jednostrano izvršiti", i navodi da bi to značilo narušavanje utvrđenih komercijalnih uslova i utvrđivanje novih uslova saradnje televizija i te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: