Sreda, 28.01.2009.

01:44

Surogat-majka zabranjena

Ministarstvo zdravlja Srbije napravilo je radne verzije nacrta zakona kojim se prvi put sistematski uređuje biomedicinski potpomognuta oplodnja, pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Takođe, prvi put se uređuju i transfuzuja, transplantacija organa i transplantacija tkiva i ćelija. Javna rasprava počela je u ponedeljak i trajaće naredna tri meseca. Zorica Pavlović, pomoćnica ministra zdravlja, kaže da su predložena rešenja podložna izmenama.

Ona navodi da će u konačan tekst predloga zakona, pre nego što oni budu upućeni Vladi, a zatim i Skupštini Srbije, biti unete sve izmene koje se u javnoj raspravi "iskristališu" kao bolje od prvobitnog predloga.

"Oblasti koje sada uređujemo prevazilaze samo zdravstvo, to su velika etička, kulturološka, sociološka i verska pitanja", objašnjava Zorica Pavlović.

Kada je reč o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, dozvoljeno je doniranje jajnih ćelija i sperme (dobrovoljno, bez trgovine, materijalne ili bilo kakve druge koristi), ali je zabranjeno da se u postupak vantelesne oplodnje uključi surogat-majka.

Radnom verzijom nacrta zakona o transplantaciji organa, koji se u Srbiji, poslednjoj u Evropi po broju kadaveričnih transplantacija (sa organom donora u stanju moždane smrti), već godinama očekuje, preciznije je uređeno zaveštavanje organa.

Ono je dosad bilo regulisano samo u jednom delu Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Predloženo rešenje predviđa da svaka punoletna osoba pred svedokom ili "preko" opunomoćenika može da da pristanak za zaveštanje organa ili da to učini testamentom za života. I pored pismenog pristanka, u slučaju moždane smrti potencijalnog donora, obaveza lekara je da kod porodice proveri da li je on, možda, za života promenio stav. Na takvom rešenju insistira i Evropa", kaže Pavlovićeva.

Odobrenje zdravstvenim ustanovama za izvođenje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje i transplantacija izdavaće Ministarstvo zdravlja.

Predviđeno je formiranje jedinstvenog registra potencijalnih primalaca i davalaca organa, a ko će izdavati donorske kartice, odrediće, takođe, Ministarstvo zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: