Četvrtak, 23.10.2008.

10:25

50 % muškaraca i trećina žena puši

Polovina muške populacije i svaka treća žena u dobi od 25 do 55 godina u Srbiji aktivno puši, pokazuje istraživanje Medijum Galupa.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Najviše pušača ima u jugoistočnoj Srbiji, a najmanje u Beogradu. O snazi loših navika govori i podatak da pušači svoje zdravlje češće smatraju boljim nego nepušači. Ovakav podatak odražava značajne razlike u njihovim kriterijumima, svesti i opštem odnosu prema zdravlju, navedeno je u izveštaju.

I kafa je svakodnevna navika za većinu građana Srbije, koji u proseku popiju tri kafe dnevno. Jednu ili dve pije 42 odsto građana, a isto toliko pije tri ili četiri kafe. Onih koji piju čak pet ili više kafa na dan ima 16 odsto.

To su najčesće osobe srednjih godina, između 35 i 55 godina, česće žene nego muškarci. Najviše obožavalaca, ili zavisnih od kafe, ima u jugoistočnoj Srbiji, a najmanje u Beogradu.

Kafu češće piju žene, kao i starije osobe, naročito one iznad 55 godina. U centralno-zapadnoj Srbiji kafa se pije više nego u drugim regionima, dok se najmanje pije u Vojvodini.

Upotreba alkohola u Srbiji je, takođe, dosta visoka - dok oko četvrtina uopšte ne pije alkohol, ostatak to čini bar ponekad. Osobe koje uopšte ne piju alkohol su česće žene nego muškarci i pretežno su to veoma mlade ili starije osobe.

Polne razlike u konzumiranju alkohola su veoma izražene. Čak 14 odsto muškaraca pije svakodnevno, dok u ovoj kategoriji gotovo da nema žena.

U istraživanju je navedeno da su pušenje ili konzumiranje alkohola tipičnije za muškarce, dok je kafa snažnija navika kod žena.

Jugoistočna Srbija je region u kojem su sva tri poruka najprisutnija - dok se u Beogradu više odoleva. Ohrabruje i podatak da su mlađe generacije u manjoj meri pušači ili korisnici alkohola.

U Hrvatskoj zabrana pušenja na javnom mestu

S druge strane, od početka sledeće sedmice u Hrvatskoj stupa na snagu zakon koji ograničava upotrebu duvanskih proizvoda.

Zakonom, koji je potvrdio i hrvatski parlament, strogo se, uz pretnju vrlo visokim kaznama, zabranjuje pušenje na otvorenom i u svim javnim prostorima, uz izuzetak psihijatrijskih ustanova.

Novi zakon predviđa i plaćanje novčane kazne od 1.000 kuna (oko 140 evra) za one koji prekrše zabranu pušenja na javnom mestu, dok će vlasnici ugostiteljskih objekata, kao i poslodavci koji budu tolerisali pušenje, platiti kazne od 1.400 do 2.800 evra.

Uz to, svaka kutija cigareta u Hrvatskoj će, slično kao u zemljama Evropske unije, morati da ima opšte upozorenje o štetnosti pušenja, ali i dodatno tzv. šok-upozorenje u vidu slika koje prikazuju štetne posledice pušenja. Te morbidne fotografije će prekrivati najmanje 40 odsto zadnje strane kutije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: