Subota, 06.09.2008.

14:13

Tadić pozvao na konsenzus o EU

Boris Tadić najavio borbu protiv korupcije na svim nivoima, pa i u DS-u i pozvao na nacionalni konsenzus o ulasku u EU.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić je na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke rekao da će, ukoliko parlament usvoji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, to biti istorijski iskorak i da će se time poslati poruka, ne samo građanima, već i evropskoj i svetskoj javnosti, da je Srbija odlučila da ide putem evropskih integracija.

Prema njegovoj oceni, Srbija će tako prevazići tradicionalne podele.

"Ukoliko budemo ostvarili nacionalni konsenzus važan za priključenje Srbije Evropskoj uniji, učinićemo iskorak u odnosu na tradicionalnu politiku u Srbiji, prevazišli bi tradicionalne podele i uspostavili jedinstvo oko strateških ciljeva, uprkos razlikama, koje su više nego vidljive u ideološkom i u mnogim drugim aspektima", poručio je Tadić sa sednice Glavnog odbora Demokratske stranke.

On je kazao da bi na taj način bila upućena snažna poruka ne samo domaćoj, nego i evropskoj javnosti, da je Srbija odlučila da ide putem evropskih integracija.

Lider DS-a je naveo da će odluka o priključenju Evropskoj uniji biti istorijska i da niko nikada ne bi mogao da je dovede u pitanje.

"Ako se, kojim slučajem, ne desi takav ishoda, opet takvu odluku niko neće dovesti u pitanje, ali bi ta odluka bila doneta jednom većinom koja ne podrazumeva novi konsenzus, već nove debate u budućnosti", upozorio je Tadić. Tadić je ocenio i da energetski sporazum sa Rusijom ima ogroman ekonomski i politički značaj.

On je rekao da Srbija ne sme, strategijski gledano, da bude neprijatelj Rusiji.

"Donoseći stratešku odluku od najvećeg mogućeg značaja o priključenju EU, Srbija ima priliku i da na sednici parlamenta donese i odluku o svojim strateškim odnosima sa Rusijom", kazao je predsednik DS-a.

Inače, glavni odbor DS-a usvojio je Tadićev izveštaj o radu stranke i izabrao i nove članove, mešu kojima su Tinde Kovač-Cerović, Ivan Vujačić i Branimir Dimitrijević-Tucko.

"Vrata otvorena za sve"

Potvrda vesti da je Tomislav Nikolić podneo ostavku na stranačke funkcije, stigla je dok se u Sava centru Boris Tadić obraćao članovima Glavnog odbora svoje stranke.

Prethodnih dana, u javnosti se spekulisalo o nezvaničnim sastancima dvojice Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Predsednik Srbije Tadić ove informacije nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje, ali za B92 objašnjava da su njegova vrata za sve otvorena.

"Moj posao je da obavljam dužnost predsednika Srbije i da doprinosim stabilnosti društva. U tom smislu, uvek ću imati razumevanja za politiku koja se vodi u svim strankama i koja doprinosi izbornoj volji građana", rekao je Tadić.

Tadić je naveo da je njegova obaveza kao predsednika Srbije da obezbedi konsenzus u zemlji i da je zato uvek mnogo više spreman da razgovara sa onima koji drugačije misle nego sa onima koji misle kao on.

"One koji misle kao ja, ne moram da ubeđujem", rekao je Tadić.

Tadić, koji je na članovima DS-a na sednici Glavnog odbora poručio da će se boriti protiv korupcije na svim nivoima, pa i ukoliko je ima i u redovima Demokratske stranke, za B92 kaže da nije mislio ni na jednog konkretnog stranačkog kolegu.

Predsednik Srbije priznaje da korupcija u našem društvu postala sastavni deo života i kaže da nam je, za borbnu protiv nje, potrebna nacionalna strategija.

Iako je ranije bilo najavljivano, socijalisti i demokrate još nisu potpisale Deklaraciju o politčkom pomirenju. Ipak, Tadić kaže da od toga nisu odustali.

Tadić kaže da bi voleo da vidi da pomirenje među svim političkim snagama u zemlji.

Samo jedinstvo oko centralnih pitanja, kao što su ulazak u Evropsku uniju ili borba protiv korupcije, ocenjuje predsednik Srbije, vode Srbiju u stabilnost i stvara klimu poverenja u društvu.

"Država ne odgovara za gubitak koncesionara"

Tadić je izjavio da nema razloga da Srbija "nadomesti gubitak" koncesionaru u projektu izgradnje auto-puta od Horgoša do Požege.

"Ne postoji nijedan logički ili ekonomski razlog da Srbija nadomesti svaki gubitak koncesionaru, jer su oni (koncesionari) dobijajajući koncesiju preuzeli i rizik za frekvenciju saobraćaja", rekao je Tadić na sednici sednici Glavnog odbora DS-a.

On je rekao da koncesionari sada traže od Srbije izmenu osnovnog koncesionog ugovora, tako što bi država iz budžeta nadoknadila eventualni gubitak zbog manjeg obima saobraćaja na toj deonici.

Tadić se zapitao zašto bi Srbija, ne učestvujući u dobiti od tog puta, učestvovala u nadoknađivanju gubitaka. "To nas dovodi u potpuno novu situaciju", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: