MUP: Identifikovana žrtva

DNK analizom utvrđen je identitet žrtve čija je glava juče pronađena. Reč je o Smailu Tariću iz Malog Zvornika (1981), saopštio je MUP.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.08.2008.

10:50

Default images

U saopštenju se kaže da policija nastavlja intenzivno da rasvetljava sve okolnosti kako bi pronašla izvršioca tog zločina, ali se ne navodi i da li je pronađeno telo žrtve. Stravična slika iz Bulevara kralja Aleksandra i danas potresa javnost. Odrubljenu glavu muške osobe pronašli su novinari beogradskih redakcija, koje je predhodno o tom slučaju obavestila anonimna osoba.

Ta osoba oko 14 časova prvo je pozvala redakciju Blica.

"Ukoliko želite da slikate nešto jezivo, idite u Bulevar revolucije 318, jer se tamo u crnoj plastičnoj kesi, pored kontejnera, nalazi odrubljena ljudska glava. I, pozovite policiju", javila je anonimna osoba.

Policija je u toku dana saznala s kog su telefona pozvani novinari. Za sada nije poznato zašto je ta osoba prvo zvala redakcije, a ne policiju i da li je ona na bilo koji način umešana u to stravično ubistvo.

Kesa u kojoj je bila glava pronađena je u Bulevaru kralja Aleksandra.

Kako nezvanično saznaje B92, muškarcu starosti 27 godina glava je odrubljena pre deset dana.

Direktorka Instituta za kriminološka istraživanja Leposava Kron kaže da - dok se ne izvrši veštačenje i dok se ubica ne privede pred sud - ne može se sa sigurnošću govoriti o motivima ubistva i psihološkom stanju ubice.

"Po svemu sudeći, po bizarnosti akta, mislim da je u pitanju najverovatnije sadističko ubistvo, može čak da se desi i da je u pitanju veoma redak oblik katetimičnog homicida, to su ubistva koja počinioci rade bez ikakvih psiholoških motiva", objašnjava Kronova.

Doktorka Kron kaže da su takva ubistva veoma retka i dodaje da, kada se i desi tako bizaran slučaj, postoji mala verovatnoća da će se on ponoviti.

Prema njenim rečima, to ubistvo ne bi trebalo da bude povezano ni sa mafijom, ni sa sektama.

Prijava protiv Kurira

Ministarstvo kulture Srbije podnelo je prekršajnu prijavu protiv dnevnog lista Kurir zbog objavljivanja fotografije iskasapljenih delova ljudskog tela na naslovnoj strani u današnjem izdanju.

U saopštenju Ministarstva navedeno je da su objavljivanjem fotografije odsečene glave nepoznatog mladića narušene odredbe Zakona o javnom informisanju koje se tiču zaštite maloletnika.

"Smatramo, takođe, da je na drastičan način, potpuno neprimeren normama prihvatljivim za društvo, ponižena sama žtrva", navelo je Ministarstvo.

U saopštenju je naglašeno da posebno uznemiruje "činjenica da jedan isti list već dugo sistematski krši Zakon o javnom informisanju, ne libeći se da, zarad povećanja tiraža, poseže i za morbidnostima".

Ministarstvo je ponovo pozvalo sve organe i pojedince kojima je u inrteresu da se u javnom ophođenju u Srbiji poštuje minimum prostojnosti, da dignu glas protiv ovakvih i sličnih pojava.

"Pokretanje prekršajne prijave je jedina zakonska mogućnost koju u ovom trenutku na raspolaganju ima Ministarstvo kulture. Verujemo da, imajući u vidu bezobzirnost sa kojom se sistematski ugrožavaju osnovne društvene norme, i javno tužilaštvo treba da detaljno da razmotri ovaj i druge slične slučajeve", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo kulture je i ranije u više navrata podnosilo prijave protiv medija koju su na drastičan način kršili zakon i izazavali uznemirenje javnosti.

Većina dnevnih novina danas je na naslovnim stranama i na udarnim stranama lista objavila fotografiju odsečene ljudske glave pronađene u Beogradu, a izveštaji su praćeni nizom detalja koji mogu izazvati traume.

NUNS apeluje na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je sve medije da poštuju standarde i kodeks profesije kada izveštavaju o zločinu "odsečena glava", posebno kada su u pitanju fotografije i snimci.

Ovaj zločin nesumnjivo predstavlja profesionalni izazov i neophodno je izveštavati o njemu i istraživati vrlo kompleksnu temu rastućeg nasilja, istaknuto je u saopštenju Udruženja.

NUNS, međutim, apeluje na sve urednike i novinare pisanih i elektronskih medija da pri tom imaju u vidu da publiku čine i deca i druge osetljive kategorije stanovništva, koje moraju biti pošteđene suvišnih trauma.

UNS osudio objavljivanje fotografija

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) osudili su novine koje su danas na naslovnim stranama objavile fotografiju odsečene glave nepoznatog mladića i pozvali uredništva tih listova da prekinu praksum koja dovodi u pitanje etičnost novinarske profesije.

U saopštenju dostavljenom medijima, UNS i SNS su naveli da su dnevni listovi "Kurir" i "Gazeta" prekršili Zakon o javnom informisanju, pogazili standarde profesije i uznemirili javnost objavljivanjem ovakve fotografije i njenih uveličanih delova.

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je ranije danas da je podnelo prekršajnu prijavu protiv "Kurira" zbog objavljivanja fotografije iskasapljenih delova ljudskog tela na naslovnoj strani čime su prekšsena prava maloletnih lica i izazvano uzmenirenje javnosti.

Većina dnevnih novina danas je na naslovnim stranama i na udarnim stranama lista objavila fotografiju odsečene ljudske glave pronađene u Beogradu, a izveštaji su praćeni nizom detalja koji mogu izazvati traume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: