ZEB i SPS utvrdili principe

Lista Za evropski Beograd i koalicija oko SPS-a utvrdili su principe rada gradske vlasti za koje očekuju da će dobiti podršku LDP-a.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 12.08.2008.

11:30

Default images

Gradski odbor Demokratske stranke naveo je u današnjem saopštenju da je među ključnim principima "profesionalizacija rada gradskih preduzeća" što znači da će ubuduće najmanje polovina direktora tih preduzeća biti nestranačke ličnosti.

Dogovoren je i princip unapređivanja transparentnosti rada Uprave za javne nabavke, što znači da će ubuduće svim građanima i svim drugim zainteresovanim stranama biti omogućeno da imaju kompletan uvid u sve javne nabavke gradskih vlasti, navedeno je u saopštenju. Navodi se i da će principi rada vlasti biti predstavljeni u direktnim razgovorima sa predstavnicima Liberalno-demokratske partije, koja treba da podrži manjisku gradsku vladu liste "Za evropski Beograd" i socijalista.

LDP je ranije saopštila da je njena podrška gradskoj vlasti uslovljena principom depolitizacije i departizacije.

Rok za izbor gradskog rukovodstva ističe u petak, 22. avgusta.

"Beograd u zakonskom roku"

Tomica Milosavljević očekuje da će sednica Skupštine Beograda sigurno biti zakazana pre isteka zakonskog roka za formiranje vlasti.

Predsednik gradskog odbora G17 plus i ministar zdravlja je, gostujući u emisiji Prelistavanje Radija B92, rekao da uslovljavanje Liberalno-demokratske partije za depolitizaciju vlasti u glavnom gradu shvata kao stranačku retoriku.
Milosavljeviæ (FoNet, arhiva)
"Pregovora ima, oni idu uz uspone i padove, kao što to obično biva kada dogovarate neke važne stvari, a nemate baš identičan stav o svemu", naveo je Milosavljević.

Upitan o prihvatljivosti zahteva LDP-a i da li su oni uslov za formiranje vlasti u Beogradu, Milosavljević je odgovorio da nije u to siguran i da, ako je "depolitizacija i departizacija uslov, onda nikad neće biti vlasti, zato što je to prosto nemoguće".

On je istakao da "postoji potpuno ravnopravna alternativa da se ide na nove izbore" i složio se sa principom da "kvalitet bude iznad svega i da stručnost bude ispred politike", ali je ocenio da je "reći da su najbolji uvek van stranaka, totalno besmisleno".

Milosavljević smatra da raspisivanje novih izbora u Beogradu ne bi bilo dobra poruka građanima i naglasio da krajnji ishod pregovora o formiranju gradske vlasti u prestonici ne zavisi samo od jedne strane.

Na pitanje o stavu G17 plus o pomirenju DS-a i SPS-a, Milosavljević je odgovorio da je SPS shvatio svoj istorijski trenutak i šansu da bude na strani proevropskog pokreta i brzog evropskog srpskog puta.

Gradska skupština treba da izabere gradonačelnika i Gradsko veće do 22. avgusta, a - ukoliko se to ne dogodi - uslediće prinudna uprava i raspisavanje novih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: