Utorak, 22.04.2008.

07:14

Nastavak sporenja oko Sporazuma

Iako su sve manji izgledi da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre izbora, rasprave o tome da li ga uopšte treba potpisati vode se s nesmanjenim žarom.

Izvor: B92, Beta

Default images

Posle nekih najava da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji biti potpisan pre izbora, već danas stvari stoje drugačije. Posle razgovora sa zvaničnikom Holandije, koji od juče boravi u Beogradu, Rasim Ljajić i Božidar Đelić saopštili su da je potpisivanje Sporazuma do 11. maja "malo verovatno“.

Ipak, i u takvoj atmosferi, stavljanje potpisa na taj dokument sa istim žarom nastavljaju da kritikuju lideri narodnjaka, dok pojedini predstavnici kosovskih Srba najavljuju i proteste.

Holandija, za sada, nije promenila stav prema pitanju potpisivanja Sporazuma o pridruženju Srbije Evropskoj uniji.

Taj stav nije omekšan ni tokom boravka predstavnika Spoljnopolitičkog odbora holandskog parlamenta Beogradu.

Utisak šefa Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića je da su, kako kaže, sve manje šanse da Sporazum Srbiji bude ponuđen pre izbora 11. maja.

"Mogu da kažem da su ti razgovori bili teški, da su još uvek manje šanse da potpišemo Sporazum pre izbora, naprosto ne treba da podižemo očekivanja ljudi. Još neka šansa postoji, mi se borimo, činimo sve što možemo da ubedimo ne samo holandske zvaničnike, već i zvaničnike u Briselu, koliko bi značilo za našu zemlju, ali i za stabilnost celog regiona, da taj Sporazum bude potpisan", kazao je Ljajić.

Iste ocene mogle su se tokom popodneva čuti i od vicepremijera Božidara Đelića.

Nešto ranije, ipak, u dostavljenoj izjavi agenciji Tanjug još aktuelni premijer Vojislav Koštunica ocenjuje da je zapravo nebitno da li Holandija popušta ili ne popušta oko potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre 11. maja.

Koštunica naglašava da je priznavanjem jednostrane nezavisnosti Kosova Holandija izgubila pravo da Srbiji postavlja bilo kakve uslove.

Lončar: Solanin sporazum

Na istu temu, u žaru izborne kampanje, izjašnjavao se i ministar DSS-a Zoran Lončar.

"Za Vaskrs se sprema potpisivanje Solaninog sporazuma. Ako koalicija Čanak-DS-G17 plus hoće da potpiše Solanin sporazum, oni to mogu uraditi samo u svoje ime i taj potpis apsolutno ne obavezuje Srbiju kao državu. Bilo bi prikladno da ova koalicija, kada bude potpisivala Sporazum, visoko podigne belu zastavu, jer se samo pod takvom zastavom potpisuju sporazumi kakav je Solanin", kaže Lončar.

Podsetimo, iz Srpske radikalne stranke najavljivali su da će, ukoliko potpiše Sporazum, predsednika Srbije Borisa Tadića dočekati na aerodromu, kako bi mu odmah rekli šta o tome misle.

Proteste zbog eventualnog potpisivanja najavljuju i pojedini lideri kosovskih Srba.

Među njima je i Milan Ivanović iz Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova.

"Sporazum je protiv odluke Skupštine, koja osporava potpisivanje bilo kakvog dokumenta koji nije u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Svakako da ćemo protestovati protiv potpisivanja ove odluke i potpisivanje od strane predsednika Borisa Tadića, a vid protesta ćemo u narednim danima i konačno objaviti. Videćemo da li će to biti demonstracije ili, možda, i nešto drugo", najavljuje Ivanović.

DS: Jezik primitivizma i etiketiranja

Demokratska stranka ocenila je da je krajnje nedopustiv pokušaj lidera DSS-a i premijera Vojislava Koštunice da "neistinama opravda svoje odustajanje od evropskog puta".

"Tužno je što je premijer Vojislav Koštunica nacionalne ciljeve podredio dobijanju političkih poena i, u želji da zadrži premijersko mesto, odlučio da žrtvuje budućnost građana Srbije, njihovu mogućnost da se zaposle, putuju, leče", navodi se u saopštenju DS-a.

Navodi se i da je EU "mogućnost da Srbija brzo ekonomski napreduje, ali i brani svoje nacionalne interese i sačuva Kosovo i Metohiju".

"Jasno je da je politika, ali i jezik Vojislava Koštunice i DSS-a, početak ostvarenja pakta Šešelj-Koštunica. Tužno je videti da ministar prosvete koristi jezik podela, primitivizma i etiketiranja gori i od onog koje su Miloševićeve perjanice, kao i Vučić i Šešelj, koristili devedesetih", saopštila je Demokratska stranka.

Jovanović: Momentalno potpisati

Potpuno drugačije viđenje budućnosti Srbije ima Liberalno-demokratska partija.

Čedomir Jovanović za B92 kaže da je za Srbiju svaki dan bez napredovanja ka Evropskoj uniji izgubljen.

"Zbog toga je nama veoma važno momentalno potpisivanje Sporazuma“, kaže Jovanović.

"Mislim da su dani pred nema poslednja prilika za neko konkretno napredovanje. Vidim da sa mnogo manje entuzijazma lideri govore o potpisivanju Sporazuma pre samih izbora. Ipak, bilo bi sjajno kada bi se to desilo", kaže on.

On podseća da je LDP podržao ideju Havijera Solane tokom nedavnih razgovora u Briselu.

"Ja u petak putujem u Ljubljanu, gde ću razgovarati sa vodećim slovenačkim političarima. Slovenija još predsedava EU i jedina naša poruka jeste ideja Srbija bez granica i traženje podrške razumevanja za građane, a ne za politiku i političare koji su toliko nesposobni da od Srbije prave najnesrećniji evropski prostor i svakoga dana nas udaljavaju od EU", rekao je Jovanović.

Sudbinu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja odlučiće, ipak, zemlje članice EU, za nedelju dana, na samitu koji se održava u Luksemburgu.

Milosavljević: Pomoglo bi zdravstvu

Ministar zdravlja smatra da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pomoglo zdravstvu da brže usvoji svetske standarde. "Potpisivanjem potencijalnog sporazuma, ukoliko nam bude ponuđen, jedan od propisa koji mora da bude usklađen vrlo brzo, a vezan je za oblast zdravstva, je iz oblasti bezbednosti hrane", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević, gostujući sinoć u Poligrafu B92.

On dodaje da se tu insistira na propisima koji su kompatibilni i u regionu i u Evropskoj uniji.

"Onda hrana sa većim poverenjem može da putuje po Evropi i bude dostupna korisnicima u različitim zemljama", rekao je on.

Podsetimo, ministar Milosavljević, kao i ostali članovi Vlade iz redova koalicije "Za evropsku Srbiju", zalaže se za potpisivanje već parafiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, čim taj dokument bude ponuđen Srbiji.

Samardžić Marković: Prednosti za mlade

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković ocenila je danas da bi nastavak evropskih integracija Srbije obezbedio mladima da se kvalitetnije školuju, zapošljavaju i lakše putuju po svetu.
Snežana Samardžiæ Markoviæ (FoNet)
U izjavi novinarima u sedištu Demokratske stranke, ministarka je podsetila da je krajem XX veka zbog političke i ekonomske nestabilnosti Srbiju napustilo više stotina hiljada uglavnom mladih i školovanih ljudi i da, zbog toga, treba nastaviti put ka EU, kako bi se sadašnjoj mladoj generaciji pružila šansa.

"Pred nama su izuzetno važni izbori. Srbija treba da izabere kako će izgledati u narednih nekoliko godina - hoće li ići nazad i biti izolovana, ili će ići napred ka EU kako bi svi naši građani bili u isto vreme i građani Evrope i sveta", rekla je ona.

Ministarka je navela da će relaksiranjem viznog režima mladi u Srbiji imati priliku da se školuju u inostranstvu i, nakon toga, svoja znanja bolje upotrebe u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

23 h

Podeli: