Mlekari o ukidanju prelevmana

Na skupu proizvođača mleka u Novom Sadu, raspravljalo se o ukidanju prelevmana na uvoz mleka u prahu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2008.

08:09

Default images

Da li je zbog odluke Ministarstva trgovine da, tokom pet meseci, ukine prelevmane na uvoz mleka u prahu došlo do pada otkupne cene mleka, bilo je jedno od važnih pitanja na jučerašnjem skupu proizvođača mleka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Naime, prema o nezvaničnim informacijama – do danas je uvezeno mleka u prahu i maslaca u vrednosti od šest miliona evra.

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je uredba donesena na inicijativu Ministarstva za trgovinu, a da su glavni razlog zahtevi konditorske industrije koja tvrdi da je ugrožena zbog monopola u preradi mleka.

"Naše mleko u prahu je dva puta skuplje nego ono u okruženju zbog monopola, zato smo odobrili uvoz mleka i prahu", rekao je Milan Petrović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

S druge strane, Dragan Glamočić, direktor Departmana za stočarstvo, kaže da je "to što se desilo loše i vlada mora da objasni zašto je odobrila da se neograničeno uvozi to što mi proizvodimo".

Stočari tvrde da su mlekare iskoristile situaciju i uvezle mleko u prahu kako bi oborile otkupne cenu na domaćem tržištu.

"Posledice su veoma loše, naši potrošači piju to mleko uveženo ko zna odakle", kaže stočar Dejan Trajković.

I njegov kolega Ivan Milović kaže da je situacija veoma loša.

"Oborili su im cenu od tri do četiri dinara, neka nam je Bog u pomoći", rekao je on.

Analitičari se slažu da je uvoz mleka u prahu, ma ko da ga je uvezao, stvorio manju tražnju, a da je to posredno imalo uticaj na otkupne cene.

PR Salforda, najvećeg prerađivača mleka kod nas, Rade Pribičević je izjavio da taj konzorcijum nije uvezao ni najmanje količine mleka i da na lageru imaju 430 tona, koje ne mogu da prodaju zbog smanjene tražnje.

U svakom slučaju, svi su se složili da je naša proizvodnja mleka u krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: