Protesti protiv Mušarafa

10.000 ljudi prošetalo ulicama Lahora, na severo-istoku Pakistana, uzvikujući slogane protiv pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.12.2007.

12:27

Default images

U vreme jednog od najmasovnijih protesta od ubistva bivše premijerke, na ulicama Lahora je bio prisutan veliki broj policajaca. Stranka ubijene premijerke saopštila je da će sutra doneti konačnu odluku o učešću na parlamentarnim izborima 8. januara. Zvaničnici te stranke su odmah nakon atentata najavili da će bojkotovati izbore.

U međuvremenu, državna izborna komisija je saopštila da je "izborni proces ugrožen" zbog nemira koji su izbili nakon atentata u četvrtak na bivšu pakistansku premijerku.

"Sve aktivnosti vezane za izborni proces, među kojima su štampanje listića i obuka članova izbornih komisija, u međuvremenu je dovedeno u pitanje a čitav proces je ugrožen", saopštila je izborna komisija.

U nemirima u poslednja dva dana u Pakistanu poginule su najmanje 33 osobe.

"Benazir Buto stradala od metka"

Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto stradala je od metka ispaljenog u glavu, rekla je Šeri Rehman, njena bliska saradnica koja je u tenutku napada bila u istom vozilu i koja je pripremala telo za sahranu.

Šeri Rehman, koja je i portparoka Pakistanske narodne partije Benazir Buto, odbacila je tvdnje pakistanske vlade da je liderka opozicije preminula od povreda zadobijenih nakon udarca u krov automobila.

"Imala je prostrelnu ranu na potiljku. Metak je ušao sa leve strane i izašao sa desne", rekla je Šeri Rehman, koja je, takođe, zadobila lakše povrede u napadu i koju je silina eksplozije izbacila iz vozila.

Ona je, takođe, rekla da su vlasti odbile da obezbede Benazir Buto neophodne bezbednosne mere koje je tražila.

"Tužno je, ali sve izgleda kao pokušaj da vlasti skinu sa sebe odgovornost", smatra Šeri Rehman.

Ona je kazala da nije videla napadača, da je gledala na suprotnu stranu u trenutku napada, pošto su njen kolega i ona shvatili da su okruženi nepoznatim licima.

"Zapazili smo ljude koji su nam bili potpuno nepoznati. Iznanada su se pojavili, noseći bedževe podrške Benazir Buto", rekla je saradnica ubijene bivše premijerke.

Neredi odneli 38 žrtava do sada

Najmanje 38 osobe poginulo je, do sada, u dva dana nereda, koji su usledili posle ubistva bivše pakistanske premijerke Benazir Buto i u kojima je načinjena šteta od desetine miliona dolara, saopštilo je danas pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U dva dana zapaljene su 74 banke, 900 radnji i kancelarija, 78 vozova, 18 želzničkih stanica i 370 automobila, rekao je novinarima portparol ministarstva unutrašnjih poslova Džaved Čema.

On je rekao da se za samo dva dana vrednost štete meri u desetinama miliona dolara.

Centar Karačija, glavnog grada provincije Sind od 14 miliona stanovnika, takoreći je pust dok ulicama patroliraju policija i paravojne snage.

Radnje i benzinske stanice su zatvoren poštujući trodnevnu žalost proglašenu u zemlji posle atentata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: