Šimpanza "pobedila" ljude

Šimpanza je pobedila troje studenata u jednoj kompjuterskoj igrici koja testira sposobnost opažanja.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2007.

10:55

Default images

Naime, japanski istraživači suprotstavili su šimpanzu odraslom čoveku u testu kratkog pamćenja, koji su majmun i čovek radili na kompjuterskoj igrici. Majmun je pobedio čak troje studenata. Istraživanje je trebalo da opovrgne verovanje da je čovek superiorniji od šimpanze tokom procesa opažanja.

Šimpanzi je trebalo šest meseci da se obuči za test. Test je sličan igrici "Memorija", u kojoj igrači treba da zapamte redosled figura.

Taj test je sadržao brojeve od 1 do 9, koji su nakratko pokazani majmunu i ljudima. Posle toga, brojevi su prekriveni belim poljima.

Pritiskom na ekran, odnosno prekriven broj, učesnici su morali da pogode redosled brojeva koje su nakratko videli.

Iako je šimpanza grešila isto koliko i ljudi, bila je brža od troje studenata. Profesori univerziteta u Kjotovu zapanjeni su time koliko majmuni brzo opažaju odnose između objekata.

Ljudi koje je pobedio majmun u osnovnom testu inteligencije nisu dali nikakve izjave za medije i samo oni znaju kako se osećaju posle poraza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: