Srpska delegacija na Kubi

40 privrednika predvođenih ministrom Slobodanom Milosavljevićem prisustvuje u Havani Drugom poslovnom forumu nesvrstanih zemalja.

Izvor: B92

Nedelja, 04.11.2007.

10:16

Default images

Iako je i ranije bilo sličnih poseta Kubi, Srbija sa tom zemljom ipak nije ostvarila skoro nikakave ekonomske efekte. Međutim, nakon prvog dana posete Havani, Slobodan Milosavljević je rekao da očekuje izvoz poljoprivrednih proizvoda na Kubu iduće godine u vrednosti od 50 miliona dolara.

"Imali smo i razgovor sa ministrom turizma Kube, posebno interesantno jeste da se najavljuje uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Havane za početak iduće godine, a taj projekat bi finansirala ruska kompanija koja je kupila i beogradski Putnik", rekao je Milosavljević.

Milosavljević takođe navodi da Kuba podržava terotorijalnu celovitost Srbije u pregovorima oko Kosova. I srpski parlament nedavno je raspravljao o sankcijama prema zvaničnoj Havani, a tada je u skupštini kubanske interese uz kubanskog ambasadora, zastupao i Hadži Dragan Antić, bliski prijatelj Mirjane Marković.

Ekonomista Saša Đogović navodi da ne vide ništa loše u posetama turistički atraktavnim zemljama kakva je Kuba, ali samo ako se iz njih može poboljšati ekonomska saradnja.

"Bilo da je reč o Kubi ili bilo kojoj drugoj zemlji, ukoliko se može poboljšati ekonomska saradnja - to je u redu. Međutim, ukoliko je reč samo o jednoj šetnji da se obiđe turistička destinacija, a iz toga ne proizađu nikakvi efekti, onda zaista se samo gomilaju troškovi. Bili smo svedoci da se putovalo po afričkom kontinetu, a efekti su bili mršavi pa nije ni čudo što sa afričkim kontinetom imamo deficit, što je zaista začuđujuće", kaže on.

Iako je dosadašnja praksa pokazala da posete Kubi nisu državi donosile ekonomsku korist, Olivera Kiro iz Privredne komore Srbije veruje da će se ova poseta rezultirati dobrim efektima.

"Tokom 2005. i 2006. obavljeno je više poseta naših delegacija, ministara za ekonomske odnose sa inostranstvom i ministarstva za nauku. Tada su zaključeni sporazumi na nivou država i zacrtani programi saradnje, naročito u domenu poljoprivrede, pogotovu što je Kuba veliki kupac poljoprivrednih proizvoda", kaže Kiro.

Prema podacima Instituta za tržišna istraživanja, ove godine je Srbija sa Kube uvezla robu u vrednosti od 154.000 dolara i to uglavnom cigare, dok na Kubu nije izveženo apsolutno - ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: