Ulemeku zabranjene vanredne posete

Predsednica sudskog veća na procesu za ubistvo Zorana Đinđića naložila da se zabrane sve vanredne posete Miloradu Ulemeku.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 20.09.2007.

12:29

Default images

"Od sada će imati pravo samo na dve posete mesečno po 30 minuta", kaže za B92 portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević. Povodom objavljivanja teksta za koji dva dnevna lista tvrde da je intervju sa Miloradom Ulemekom, predsednica sudskog veća sudija Nata Mesarević uputila je i pismeni zahtev upravi Okružnog zatvora u Beogradu.

Ona traži da se sudu bez odlaganja dostavi izveštaj o tome ko je u poslednja tri meseca posećivao pritvorenika Milorada Ulemeka i koliko se zadržao u tim posetama. Sudija traži odgovor i da li su mu dolazili lekari, po čijem nalogu, koliko su se zadržali i da li su bili pod nadzorom. U pismu je zatražila i izveštaj iz zdravstvenog kartona.

Uprava zatvora moraće sudiji da odgovori i na pitanja da li je neki novinar imao mogućnost neposredne ili posredne komunikacije, kao i izveštaj o tome kako se i da li se kontroliše materijal koji donosi branilac pritvoreniku. Upravnik zatvora sudu treba da navede i da li je preuzeo bilo kakve mere u cilju utvrđivanja na koji način je tekst mogao izaći iz Centralnog zatvora.

Sudiju Natu Mesarević zanima da li je uprava Okružnog zatvora dobila obaveštenje od Trećeg opštinskog suda da je Miloradu Ulemeku pravosnažno izrečena kazna od 40 godina postala izvršna.

Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Saša Vukadinović potvrdio je da je danas popodne stigao dopis Specijalnog suda u kojem je zatražen izveštaj o posetama Miloradu Ulemeku.

Vukadinović je agenciji Beta rekao da je dopis stigao na adresu upravnika Okružnog zatvora u Beogradu i da će odgovor Specijalnom sudu uslediti u najkraćem roku.
Dušan Petroviæ (FoNet)
Ministar pravde Dušan Petrović je danas ranije izjavio da očekuje da u najkraćem roku bude rasvetljen slučaj intervjua Milorada Ulemeka. "Očekujem da svako u okviru svoje nadležnosti uradi ono što je potrebno i mislim da ćemo rasvetliti taj slučaj", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, predsednik sudskog veća u postupku koji je u toku protiv Ulemeka nadležan je da utvrdi šta se desilo i da li je intervju autentičan.

"Ako jeste, onda je potrebno preduzeti sve mere u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku da se takve stvari više ne dešavaju", rekao je Petrović.

On je rekao da postoje nadležne institucije koje treba da utvrde i odgovornost onih koji su intervju objavili.

LDP traži istragu zbog intervjua

Liberalno-demokratska partija je zatražila od ministra pravde Dušana Petrovića da pokrene istragu o verodostojnosti intervjua Milorada Ulemeka i da sankcioniše odgovorne koji su mu omogućili da se protivzakonito obraća javnosti.

LDP saopštava da je nedopustiv izostanak reakcije Ministarstva pravde nakon objavljivanja intervjua sa Miloradom Ulemekom, čovekom osuđenim na 137 godina zatvora za najteža krivična dela.

Prema oceni te stranke, ministar pravde Dušan Petrović bio je u obavezi da reaguje i u toku same višednevne najave skandaloznog intervjua i spreči veliku uvredu građana.

"Jučerašnji događaj je deo političke kampanje Vojislava Koštunice i njegovih saradnika, koji sistematski vraćaju politiku Slobodana Miloševića i ceo sistem vrednosti iz devedesetih", kaže se u saopštenju LDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: