Političkih 100 dana Vlade Srbije

Vlada Srbije, formirana 15. maja, pola sata pre zakonskog roka, navršava danas 100 dana rada.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2007.

09:33

Default images

Povodom prvih sto dana, od sledeće nedelje izveštaje o radu Vlade podneće predsednik i potpredsednik Vlade, Vojislav Koštunica i Božidar Đelić. Nakon njih u Vladi Srbije će od 30. avgusta do 14 septembra, na konferencijama za novinare, sva ministarstva predstavljati svoje rezultete. Te konferencije će ujedno biti i prvo zvanično obraćanje medijima premijera Koštunice i pojedinih ministara od kada je Vlada formirana.

To što se premijer Vojislav Koštunica, kao i pojedini ministri, nisu pojavljivali u javnosti, kao i podeljenost unutar Vlade po određenim pitanjima, kao što je saradnja sa NATO-om i EU, ponašanje ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, afera o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, za Gordanu Logar, istraživača iz agencije Strateški marketing, umnogome su oštetili imidž Vlade i umanjili poverenje građana Srbije u institucije.

Ovavko ponašanje premijera i ministara u Vladi za posledicu, između ostalog, ima i to da građani, niti znaju ko vodi pojedina ministarstva, niti kako neki ministri izgledaju.

Upravo to što građani ne prepoznaju neke ministre za direktora Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoja Mihajlovića, jedna je od loših posledica za imidž, ali on misli da to nije presudno za njen dalji rad.

Savetnik za medije srpskog premijera Srđan Đurić, ni posle tri dana odlaganja da da izjavu, nije za B92, između ostalog, odgovorio na pitanje zašto se Koštunica do sada nijednom nije obratio javnosti, niti zašto su učestali sastanci premijera sa predstavnicima i privrednicima Ruske federacije.

Druga vlada Vojislava Koštunice izabrana je glasovima 133 poslanika vladajuće većine, koju su činili poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije-Nove Srbije i G17 plus.

Izboru Vlade prethodili su tromesečni pregovori, a koalicioni sporazum DS, DSS-NS i G17 plus još nije potpisan jer, prema nezvaničnim izvorima, nije postignuta saglasnost o terminu i ključnim principima održavanja predsedničkih i lokalnih izbora i podeli nadležnosti nad javnim preduzećima.

Mandatar Vojislav Koštunica u parlamentu je, podnoseći ekspoze pre izbora Vlade, naveo pet ključnih principa o kojima su se usaglasili koalicioni partneri - Kosovo, evropske integracije, saradnja s Hagom, ekonomski razvoj i suzbijanje kriminala i korupcije.

Vlada je za prvih 100 dana uspela da ode i na odmor. Iako je zvanično saopšteno da pauze neće biti, sednice nisu održane 9. i 16. avgusta, a većina članova Vlade bila je na putu.

Uspesi i neuspesi

Na početku mandata, premijer Vojislav Koštunica je u ekspozeu naveo pet ključnih principa na kojima će Vlada raditi.

Na prvom mestu našlo se rešavanje pitanja Kosova, drugi cilj Vlade bile su evropske integracije, sledi saradnje sa Haškim tribunalom, zatim ekonomski razvoj i bolji život građana i suzbijanje kriminala i korupcije.

1. Vlada je nastavila pregovore o statusu Kosova i usvojena je rezolucija Srbije o Kosovu.

2. Nastavljeni su pregovori sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju i parafiran je sporazum o viznim olakšicama.

3. Nastavljena je saradnja sa Haškim tribunalom, uhapšeni su Zdravko Tolimir, general u penziji Vojske Republike Srpske, kao i Vlastimir Đorđević, bivši general MUP-a Srbije.

4. U oblasti suzbijanja kriminala, podignute su optužnice protiv duvanske mafije.

5. Ukinut je porez pri kupovini prvog stana.

6. Bivšim podstanarima koji su kaparisali novi stan omogućeno je da zatraže vraćanje poreza na dodatu vrednost.

7. Smanjen je porez na kupovinu kompjuterske opreme sa 18 na osam odsto.

8. Obezbeđene su subvencije za poljoprivrednike: sto evra po hektaru obradive površine.

Međutim, ti rezultati ostali su u senci nekoliko afera i loših rezultata Vlade.

1. Afera sa ugovorom o koncesiji autoputa Horgoš-Požega, koji još uvek nije objavljen za javnost, otvara sumnju da je reč o korupciji.

2. Odložene su privatizacije velikih društvenih preduzeća, poput RTB-a Bor, NIS-a, EPS-a i Jata.

3. Ratifikacija sporazuma Cefta još se čeka.

4. Pooštrena je retorika sa NATO-om i SAD oko Kosova.

5. Vlada se okrenula Rusiji, pa su održani sastanci sa ruskim kompanijama koje žele da privatizuju srpske firme.

6. Još uvek nisu izručeni Haškom tribunalu Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

7. I dalje je visoka stopa nezaposlenosti.

8. Smanjeno je ulaganje stranih investitora.

9. Skočile su kamatne stope na kredite, a zabeležen je i rast inflacije.

10. Mnogi zakoni čekaju na usvajanje.

Međutim, ono što najviše pogađa građane, a to su cene životnih namirnica i standard, drastično su pogoršani, jer je Srbiju zapljusnuo veliki talas poskupljenja, o čemu možete čitati u drugoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: