Kada će biti proglašena amnestija

Osuđenici iz srpskih zatvora ponovo su pokrenuli pitanje kada će vlast doneti obećani Zakon o amnestiji.

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2007.

17:09

Default images

Ponovo je aktualizovano pitanje da li je pretnja pobunama pravi način da se izbori abolicija pojedinih kategorija zatvorenika i na koji način sadašnja vlast treba da izađe na kraj sa obećanjima koja su dali njihovi prethodnici. Iz Vlade, u kojoj sada nadležno ministarstvo pravde vodi Demokratska stranka, još nema najava o tome da li će i kada Predlog zakona o amnestiji biti vraćen u skupštinsku proceduru.

Zatvorenici ponovo najavljuju pobune kao vid pritiska na vlast da donese zakon. Zlatko Nikolić, iz Instituta za kriminološka istraživanja, kaže za B92 da osuđenici nemaju prava da ucenjuju bilo koga, ali i da država mora da pazi kome i šta obećava: "Osuđenici samo dve stvari ne žele i ne mogu da podnesu - da ih neko potkrade i laže. Zato, ako se isto ponovi, neće biti dobro - ucene će se nastaviti."

Na pitanje šta se dešava sa povučenim Predlogom zakona, u Ministarstvu pravde za B92 nezvanično kažu da u ovom trenutku analiziraju kaznenu politiku. Izvori B92 upućuju na analizu republičkog tužilaštva, iz koje se stiče utisak da je prošlogodišnja kaznena politika bila blaga jer je svega 15 posto svih kazni bilo zatvorskih.

Nikolić, međutim, upozorava da svako odlaganje vlasti da se suoči sa nastalim problemom može da izazove još veće problem: "Da bi se ovo predupredilo, vlasti moraju uputiti jasnu poruku, ili će biti amnestije ili ne. Nikakve dalje manipulacije neće rešiti problem."

Tvorac ideje o aboliranju zatvorenika je bivši ministar pravde Zoran Stojković. On je osuđenicima obećao da će amnestija biti primenjena posle proglašenja Ustava. Podsetimo, Ustav je usvojen početkom novembra prošle godine.

Vukadinović: Protest u Zabeli se ne pojačava

Protest u kazneno-popravnom zavodu Zabela kod Požarevca se ne pojačava, iako neki zatvorenici i dalje odbijaju hranu, izjavio je danas načelnik Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Saša Vukadinović.

Grupa zatvorenika u Zabeli kraj Požarevca odbija da jede zatvorsku hranu. Međutim, to nije štrajk glađu, jer oni jedu svoju hranu, rekao je Vukadinović Televiziji B92.

U Zabeli je u ponedeljak više od sto zatvorenika odbilo doručak i ručak, tražeći usvajanje zakona o amnestiji, a protest se nastavio i u utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: