Liberalizacija uvoza goriva

Vlada Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o carinskoj tarifi, kojima se ukida zabrana uvoza naftnih derivata.

Izvor: B92

Sreda, 04.10.2006.

15:39

Default images

Kako je izjavila pomoćnica ministra finansija za carinski sistem i politiku Vesna Hreljac-Ivanović, predložena je liberalizacija uvoza osnovnih naftnih derivata, pa bi u naredne tri godine bila primenjivana carinska stopa od 30 i 18 odsto na uvoz tih proizvoda, a stopa bi postepeno bila smanjivana do 2010.

Carinska stopa od 30 odsto bila bi obračunavana na uvoz dizel-goriva, evro-dizela i ulja za loženje, a 18 na uvoz benzina i mazuta. "Uredbom o zabrani uvoza naftnih derivata, u primeni od 2001, maksimalno je štićena Naftna industrija Srbije, ali to na duži rok nije dobro ni za tu kompaniju ni za potrošače", objasnila je Vesna Hreljac-Ivanović.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije može novom uredbom da ukine zabranu uvoza naftnih derivata, ali nove carinske stope ne mogu biti u primeni dok Skupština Srbije ne usvoji izmene Zakona o carinskoj tarifi.

Skupština Srbije neće zasedati do održavanja referenduma o predlogu novog ustava Srbije.

NIS će ostati konkurentan

Direktor Naftne industrije Srbije za odnose s javnošću Tomislav Mićović ocenio je da će ta kompanija ostati konkurentna na tržištu Srbije i posle ukidanja zabrane uvoza naftnih derivata i uvođenja carina.

Mićović je agenciji Beta rekao da NIS-u ne smeta uvođenje carina, jer će i pod tim uslovima za naftne kompanije koje posluju na srpskom tržištu biti povoljnije da kupe derivate prerađene u NIS-ovim rafinerijama.

"NIS iz godine u godinu sve više ulaže u modernizaciju postrojenja da bi povećao efikasnost cele kompanije i da bi se na taj način smanjili troškovi proizvodnje derivata i neće nam smetati uvođenje carina", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: