RTS zloupotrebio decu?

Zatraženo isključenje autorke emisije "Ključ" iz novinarskih udruženja zbog zloupotrebe dece sa Kosova i teškog stanja u političke svrhe.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 03.10.2006.

14:09

Default images

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštili su da se radi o "monstruoznom obliku zloupotrebe dece u referendumskoj kampanji" i da je RTS "u emisiji ne samo prekršio osnovne etičke postulate profesije, već se poigrao najintimnijim ljudskim osećanjima, u cilju podgrevanja političkih strasti i dalje produkcije međunacionalne mržnje".

"Cilj emisije bio je da uznemiri i homogenizuje građane, da ih dodatno mobiliše da izađu ne predstojeći referendum", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da "dovođenje dece sa Kosova u emisiju, njihovo intervjuisanje, uz licemerno i primitivno navođenje da kažu ono što novinar želi da čuje, poigravanje dečjim osećanjima i strahovima, jezivo podseća na ratnu propagandu iz devedesetih godina prošloga veka i sve 'gebelsovske' metode koje su koristili ovdašnji novinari pripremajući teren za strašne zločine".

Tijanić: Nije bilo zloupotrebe

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić odbacio je optužbe novinarskih udruženja da je u emisiji "Ključ" došlo do zloupotrebe dece sa Kosova u političke svrhe.

"Ako udruženja novinara žele da zabrane da nacionalni javni servis prikazuje kako žive srpska deca na Kosovu, ako njihove potresne reči primaju kao političku manipulaciju, ja mogu samo da kažem da je emisija planirana mesecima pre razgovora o referendumu i snimljena pre odluke o referendumu", rekao je Tijanić.

Tijanić je povodom optužbi naveo da su autori saopštenja "prešli svaku meru", istakavši da zabrana da govorimo o deci sa Kosova predstavlja povratak cenzure i zabrana, protiv kojih se ta udruženja "navodno" bore.

"Dosta mi je ljudi koji misle da Srbija, a ne svet, treba da se stidi zbog uslova u kojima rastu sva deca na Kosovu", rekao je Tijanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: