Petak, 22.09.2006.

07:36

Izmene poreskih zakona

Vlada usvojila predloge tri poreska zakona, kao i predlog sporazuma o zameni duga između Ministarstva finansija i Nemačke razvojne banke.

Izvor: Beta

Default images

Ministar finansija Mlađan Dinkić je objasnio da se Srbija za uzvrat obavezuje da 5,5 miliona evra iz budžeta uloži u ekološki projekat u okviru zajedničkog programa obnove daljinskog sistema grejanja u Srbiji. Dinkić je uveren da će ugovor o otpisu duga biti potpisan sledeće nedelje.

"Na ovaj način počinjemo da ostvarujemo plan zamene dela duga prema Pariskom klubu za investicije i značajno je što je Nemačka kao najveći trgovinski partner Srbije prva prihvatila da krene u ovakav projekat", kazao je ministar finansija.

Vlada Srbije usvojila je i tri poreska zakona, kojima su predviđene izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu, o akcizama i o carinskoj tarifi.
Prema Dinkićevim rečima, izmene Zakona o porezu na imovinu nisu velike i pre svega predstavljaju usaglašavanje sa nedavno usvojenim Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

Izmenama tog zakona ograničava se maksimalan iznos poreza na imovinu koji lokalne samouprave mogu da propišu na 0,4 odsto preduzećima i do tri odsto fizičkim licima, naveo je on.

"Ne može se dozvoliti da lokalna samouprava sama određuje visinu poreza na imovinu, bez obzira što je to njen izvorni prihod. Naravno, lokalne samouprave se mogu takmičiti sa nižim stopama i mogu imati i nultu stopu da bi privukli građane da grade kuće ili fabrike na njihovoj teritoriji", kazao je Dinkić.

Kako je objasnio, izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu i o akcizama donose se poreska rasterećenja i oslobađanja, pa će tako biti snižena akciza na kafu sa sadašnjih 40 na 30 odsto, što će po usvajanju izmena omogućiti pojeftinjenje tog proizvoda. 

"Proširuje se i lista poreskih oslobađanja. Neće se plaćati porez na imovinu za nekretnine u slobodnim zonama, niti na nepokretnosti registrovanih crkava i verskih zajednica koje su namenjene isključivo za obavljanje bogoslužbene delatnosti", rekao je ministar finansija.

U Srbiji je u toku i ispitivanje imovine i potraga za onima koji su utajili porez. O tome više u posebnom članku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: