Upozorenje MMF-a

Predstavnici MMF-a upozoravaju da će obiman Nacionalni investicioni plan narušiti postignutu makroekonomsku stabilnost u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2006.

13:32

Default images

Kako je za B92 izjavio ministar privrede Predrag Bubalo, Srbija je na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Singapuru dobila pohvale za rezultate u ekonomiji, kao i za strukturne reforme. Međutim, MMF se protivi obimu Nacionalnog investicionog plana jer može negativno da utiče na celokupnu ekonomiju u nizu finansijskih pokazatelja.

"Međutim, i pored navedenog zadovoljstva, pregovori, posebno s MMF-om bili su veoma složeni i teški. MMF je posebno iskazao protivljenje obimu Nacionalnog investicionog plana", kaže Bubalo.
"Dakle, obim, dinamika i potrošnja sredstava mogu da utiču, po njihovom mišljenju, na inflaciju, spoljnotrgovinski deficit, kurs, kamate i drugo. Oni su zagovornici da se sredstva koja su ostvarena od privatizacije koriste za vraćanje dugova inopoveriocima", kaže Bubalo.

Povodom tih primedbi, ministar privrede je predstavnicima MMF-a objasnio da je Srbija, za razliku od drugih zemalja u tranziciji, zbog ratova i sankcija u kratkom periodu morala da dva puta gradi mostove i obnavlja infrastrukturu kako bi bila privlačnija za investicije.

Takođe im je preneo da nijedan evro iz Nacionalnog investicionog plana neće otići u direktnu potrošnju i u tom smislu je obezbeđena stroga kontrola trošenja sredstava.

Guverner Radovan Jelašić, koji takođe prisustvuje skupštini MMF-a i Svetske banke u Singapuru, kaže da su, osim dobrih rezultata, kao što su pad inflacije, rast deviznih rezervi i stranih investicija, ove institucije skrenule pažnju i na opasnost da Nacionalni investicioni plan može da utiče na stabilnost srpske ekonomije.

Predstavnici MMF-a razumeju da Srbija želi da ulaže u infrastrukturu, ali smatraju da je potreban duži vremenski period od predviđenog, kako bi se novac bolje iskoristio. Predstavnici MMF-a ponovili su da se mora nastaviti restrukturiranje javnih preduzeća.

Ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je inicirao stvaranje Nacionalnog investicionog plana, ranije je ocenio da taj plan neće uticati na porast inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: