Susret Tadić-Tači u Atini

U Atini su se susreli lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 30.01.2006.

16:15

Default images

Izjava nije bilo, a o susretu se saznalo iz grčkih izvora. Tadić i Tači u Atini učestvuju na dvodnevnom zasedanju Saveta Socijalističke internacionale, gde Tadić učestvuje kao predsednik stranke koja je konsultativna članica Internacionale, a Tači kao gost.

Do sastanka Tadića i Tačija je došlo na inicijativu vođe grčke opozicije, šefa socijalističke stranke PASOK Jorgosa Papandreua koji je danas izabran za rotirajućeg predsednika Socijalističke internacionale.

Kako je za B92 potvrđeno u Kabinetu predsednika Srbije, do susreta je došlo na prijemu posle zasedanja. Predsednik Srbije preneo je Tačiju žaljenje što mu nije omogućeno da dođe na sahranu Ibrahima Rugove i da to je propuštena prilila da se odnosi Srba i Albanaca poboljšaju. Putin: Kosovo važno i za Rusiju

Putin: Samo univerzalno rešenje za Kosovo

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da Savet Bezbednosti ne sme prihvatiti rešenje za status Kosova i Metohije koje nije univerzalno i koje ne bi moglo da se primeni i u drugim konfliktnim regijama u svetu. On je istakao da je pitanje Kosova važno za Rusiju ne samo s tačke gledišta poštovanja međunarodnog prava već i zbog nerazrešenih konflikata na teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza.

Ruski predsednik se dugo nije lično javno izjašnjavao o Kosovu i Metohiji, a danas je „Nezavisna gazeta“ publikovala i članak zamenika ministra spoljnih poslova Vladimira Titova u kome se naglašava da rešenje mora biti rezultat pregovora, jer samo kao takvo neće predstavljati negativni presedan  za druge zamrznute konflikte u svetu.

Izjava ruskog predsednika bila je upućena ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i predstavlja smernice rada ruske strane na predstojećem sastanku Kontakt grupe u Londonu.

Roan: Datum sastanka zavisi od Prištine

Datum održavanja sastanka o decentralizaciji zavisi od predstavnika zvanične Prištine, izjavio je u Prištini zamenik specijalnog izaslanika UN za pitanje statusa Martija Ahtisarija, austrijski diplomata Alber Roan.

"Glavni cilj moje posete je da vidim koliko brzo možemo da ponovo odredimo prvu rundu direktnih razgovora, koji su bili planirani za prošli četvrtak, ali koje je trebalo odložiti", rekao je Roan po dolasku na prištinski aerodrom i dodao da su predstavnici UN i Srbije spremni da se sastanak održi još sutra.

Ahtisarijev zamenik je rekao da je došao u Prištinu da se informise o političkim kretanjima na Kosovu posle smrti Ibrahima Rugove i da se sagledaju mogućnosti za nastavak procesa utvrdjivanja statusa Kosova: "Mi još nemamo zadati rok i sve zavisi od kosovskog rukovodstva, jer mi možemo još sutra da počnemo. Stvarno sve zavisi od ovdašnje delegacije", rekao je Roan.

Roan se na aerodromu susreo sa šefom UNMIK-a, Sorenom Jesenom-Petersenom, koji je danas otputovao na sutrasnji sastanak Kontakt grupe u Londonu. Tokom sutrašnjeg dana Roan će se sresti sa najvišim rukovodiocima institucija i članovima pregovaračke delegacije Kosova.

Tači: Kosovo nezavisno, samouprava za Srbe

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači rekao je na zasedanju Saveta Socijalističke internacionale u Atini da je nezavisnost rešenje za Kosovo, u okviru koje bi Srbi imali lokalnu samoupravu. Tači je dvodnevnom skupu u Atini, koji se završava sutra, prisustvovao kao gost na poziv generalnog sekretara SI Luisa Ajale.

U govoru u okviru tematske rasprave o Balkanu, Tači je rekao da za Balkan "nema alternative osim integracija u Evropsku uniju" jer, kako je rekao, "Evropi ne trebaju 'crne rupe'", a region neće biti stabilan dok ne bude "potpuno integrisan, politički i ekonomski".

Tači je dodao da je za zajedničku budućnost, takodje, neophodno i da kosovski Srbi i Albanci na jugu Srbije "uživaju lokalnu samoupravu uz garancije bezbednosti". On je naglasio da je za to potrebna "saradnja na lokalnom, regionalnom i medjunarodnom nivou" i izrazio spremnost za direktne razgovore sa Srbijom, koji bi što pre počeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: