EPS najavio štrajk

Sindikat EPS-a potvrdio je da će u naredna tri dana organizovati jednočasovni štrajk zbog neisplaćenog dela zarada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2006.

11:37

Default images

Sindikat EPS-a organizovaće u naredna tri dana jednočasovni štrajk upozorenja, a ukoliko do četvrtka ne postigne dogovor sa Vladom Srbije Sindikat najavljuje radikalizaciju štrajka, odnosno potpunu obustavu svih aktivnosti.

Sindikat EPS-a najavio je jednočasovnu obustavu rada u 24 kompanije Elektroprivrede Srbije, Elektromreže i Podzemne eksploatacije, zbog neisplaćenog dela zarada za 2004. i 2005. godinu i neuspelih pregovora sa Vladom Srbije o vrednosti radnog sata za 2006. godinu.

Kako je najavljeno, tokom štrajka koji će trajati od 9 do 10 sati ujutru, poštovaće se minimum procesa rada a prema rečima predsednika Sindikata Miroslava Veličkovića biće nastavljena proizvodnja i redovno snabdevanje potrošača strujom: "To je jedan vid blagog pritiska i opomene da se stvarno sedne i ovih tri dana nađe prostor da se dogovorimo oko sporazuma. Građani Srbije nisu naša suprotstavljena strana."

Štrajkački odbor EPS-a odbio je predlog Vlade da štrajk zamrzne do kraja februara kako bi se do tada postigao dogovor. Sindikat najavljuje radikalizaciju štrajka, odnosno potpunu obustavu svih aktivnosti ukoliko se dogovor ne postigne u naredna tri dana.

Portparol Ministarstva rudarstva i energetike Željko Martinović kaže da u ime vlade sa Sindikatom EPS-a pregovaraju ministar finansija Mlađan Dinkić, rada i zapošljavanja Slobodan Lalović, kao i ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov: "Nadam se da će i u naredna tri dana biti načina da sednemo i da se dogovorimo, kao što smo i do sada radili, tim pre što su ova tri ministra u ime Vlade Srbije širom otvorili vrata za bilo kakvo dalje dogovaranje."

Jednočasovni prekid rada najavili su i zaposleni u kostolačkim kopovima,  elektranama, kao i u elektro-distributivnom preduzeću iz Požarevca.

Mogući problemi zbog nestašice gasa

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević upozorava da nestašica gasa može da izazove probleme u snabdevanju strujom.

U saopštenju EPS-a navodi se da je ta kompanija spremna za zimsku sezonu, ali da grejanje iz toplana i redovno snabdevanje domaćinstava koja troše prirodni gas za grejanje ima velikog uticaja na stabilnost elektroenergetskog sistema zemlje.

"Ukoliko opadne kvalitet grejanja iz toplana, može doći do velikog rasta potrošnje električne energije, a u tom slučaju ni besprekoran rad domaćih elektrana, ni uvoz koji nije moguće realizovati preko noći, neće moći da nadoknadi nedostatak gasa", rekao je Đorđević.

Rusija i Ukrajina postigle su pre nekoliko dana sporazum o kupoprodaji gasa, tri dana pošto je njihov spor oko cena dostigao vrhunac i pretio ozbiljnim nestašicama evropskim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: