Četvrtak, 22.12.2005.

08:42

"Strojevci" pred Tužilaštvom

Juče je završena istraga o upadu pripadnika Nacionalnog stroja na Filozofski fakultet u Novom Sadu početkom novembra.

Izvor: B92

Default images

Kod pripadnika ove grupe su pronađeni statut i program grupe Nacionalni stroj, razni priručnici, časopisi, knjige i drugi materijali. Istražni spis koji se odnosi na pripadnike Nacionalnog stroja koji su upali na Filozofski fakultet ima šest stotina strana i to bez zaplenjenog materijala. Predmet je predat Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Pronađen je statut i program grupe Nacionalni stroj u kom se navodi da je cilj ove organizacije da "preporodi i očuva zdrave vrednosti srpske nacije kao sastavnog dela bele rase". Nacionalni stroj nema članstvo, stoji u statutu, jer pripadnici te grupe smatraju da "treba verovati u soj a ne u broj". Među dokazima su pronađeni i časopisi Srpska divizija Krv i čast, razne brošure, kao i audio i video matierijali.

Prema rečima istražnog sudije Okružnog suda u Novom Sadu Miroslava Alimpića, Okružno javno tužilaštvo treba da odluči da li će svih dvadesetoro osumnjičenih biti optuženo za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Ova istraga bavila se samo grupom Nacionalni stroj koja je upala na Filozofski fakultet početkom novembra, ali u novosadskom pravosuđu postoji interesovanje i za druge slične grupe, s tim da još nije poznato da li će tim povodom biti pokretanja novih istraga.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od Vlade Srbije da odmah zabrani sve neonacističke i klerofašisticke organizacije i da zakonski sankcioniše pripadnike tih organizacija. On je naveo da je pismo sa tim zahtevima uputio na adrese predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, kao i predsednika Skupštine Predraga Markovića.

Obraz: U našim redovima ima i ljudi iz nekih partija

Predstavnik Otačastvenog pokreta Obraz Mladen Obradović je izjavio da u redovima te organizacije ima i članova pojedinih političkih partija, uključujući i Demokratsku stranku Srbije.

"Obraz je pokret koji u načelu ne zabranjuje svojim članovima da budu članovi i drugih organizacija, ako to nisu antisrpske organizacije. Većina članova Obraza su samo naši članovi, ali ima i onih koji su u nekim drugim organizacijama, pa ima i nekoliko onih koji su članovi nekih političkih partija", rekao je Obradović za novosadski Građanski list.

Gradonačelnik Indjije Goran Ješić prekjuče je izjavio da je visoki funkcioner DSS-a Radoš Ljušić "ideolog Obraza".  Šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić demantovao je da je Ljušić blizak Obrazu i rekao da je svakome ko zna Ljušića jasno da on ne može da bude povezan s tom organizacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: