Kanada izručuje Demirovića

Sud u Torontu je odlučio da deportuje pripadnika Škorpiona koji se tereti za masakr u Podujevu 1999.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2005.

08:26

Default images

Tridesetogodišnji Dejan Demirović, pred sudom u Srbiji optužen da je kao pripadnik paravojne jedinice Škorpioni učestvovao u masakru najmanje 14 Albanaca u Podujevu 1999, iz Kanade će biti deportovan u Srbiju i Crnu Goru, odlučio je sud u Torontu, prenosi AP. Na suđenju koje je po istoj optužnici vođeno u Beogradu, drugi optuženi pripadnik Škorpiona Saša Cvjetan u junu ove godine je osuđen na 20 godina zatvora.

Demirović je u augustu 2001. pobegao u Kanadu i zatražio status izbeglice, a od tada je s roditeljima živeo u gradiću Vindzor, u pokrajini Ontario. U januaru 2003. uhapšen je na osnovu naloga za hapšenje izdatog u Srbiji, ali je od tada iz zatvora u Torontu pravnim sredstvima pokušao da izdejstvuje ostanak u Kanadi.

Sud u Torontu juče je odbacio i poslednji pravni lek koji je Demiroviću stajao na raspolaganju protiv deportacije. Kako je u presudi navela Elenor Doson, sudija kanadskog saveznog suda, Demirović je u žalbi naveo da se plaši progona ako se vrati u Bosnu i Hercegovinu pošto je dete iz mešovitog braka, odnosno otac mu je Musliman, a majka Srpkinja. Sudija je, međutim, potvrdio odluku o deportaciji, u kojoj je ocenjeno da Demiroviću u slučaju proterivanja verovatno ne prete opasnost po život ili brutalna i neuobičajena kazna.

Portparol kanadske pogranične službe Ana Pape kaže da Demiroviću više ne stoje na raspolaganju nikakve pravne mogućnosti i da će biti deportovan.

"Demiroviću možda i 20 godina zatvora"

Advokat oštećenih u tom procesu Dragoljub Todorović kaže da je dobro što će pravdi biti priveden još jedan optuženik u slučaju za ratni zločin u Podujevu. Prema njegovoj proceni, Demirović može dobiti kaznu sličnu onoj koju je dobio Saša Cvjetan.

"Prvi svedok optužbe na suđenju Cvjetanu Goran Stoparić potvrdio je da su iz dvorišta u kom su streljana deca izašla četiri pripadnika Škorpiona, odnosno Saša Cvjetan, Dejan Demirović, Dragan Medić i Dragan Borojević. Ta izjava je bila ključan dokaz za osudu Cvjetana", kaže Todorović.

Nataša Kandić: Osuditi sve odgovorne

Predsednik Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić nada se da će izručenje Demirovića pomoći u pokretanju postupaka i osudi svih odgovornih za zločin u Podujevu.

"Suđenje Cvjetanu dalo je bitne dokaze o umešanosti većeg broja osoba, protiv kojih nije vođen postupak. Izručenje Demirovića otvara tu mogućnost i bilo bi nekorisno sada voditi postupak samo protiv Demirovića, a ostale zanemariti", ocenjuje Nataša Kandić, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: