Do diplome preko kompjutera

Za studiranje u inostranstvu nekad je moralo da se izdvoji mnogo novca, sa pojavom Interneta, jedini neophodan izdatak je školarina.

Izvor: B92

Nedelja, 20.02.2005.

16:28

Default images

Za dopisno studiranje studenti su vrlo zainteresovani, pokazalo je pilot istraživanje Ministarstva prosvete i sporta, koje zbog toga priprema projekat koji će se odnositi na formiranje virtuelnog univerziteta i u Srbiji. No, bez obzira da li je u pitanju internet studiranje na nekom domaćem ili inostranom fakultetu, najvažnije je da se diploma vrednuje isto.

Svi dopisni univerziteti, usklađeni su sa Bolonjskom deklaracijom, pa u većini slučajeva osnovne studije traju tri godine. Ukoliko se neko odluči da dopisno studira u inostranstvu, Britanski savet, Francuski kulturni centar i Italijanski centar za kulturu organizuju polaganje ispita u svojim prostorijama, gde studente nadgledaju zaposleni. Pomoćnik ministra prosvete, Snežana Pantelić-Vujović, ističe da su prednosti takvog studiranja velike: "Taj oblik učenja na daljinu, virtuelni univerzitet, tako da ga nazovem, je nešto što je izuzetno značajno i kompatibilno sa doživotnim učenjem, koji predstavlja jedan od ciljeva Bolonjskog procesa koji mi treba da realizujemo do 2010. godine."

Portparol Britanskog saveta u Beogradu, Tatjana Dadić Dinulović, navode da ta institucija nudi studije iz gotovo svih društvenih i tehničkih nauka. Međutim, student ima pravo da padne isti ispit samo dva puta, pošto posle toga gubi pravo na školovanje. "Svakako, najpopularniji je 'London skul of ekonomiks', to je stvarno prestižna ustanova, a studenti se interesuju u zavisnosti od doba godine. Septembar je mesec kada je rok za prijem, prvenstveno za osnovne studije. Trenutno imamo oko 60 aktivnih studenta koji preko 'Britiš kansila' studiraju", kaže ona.

Diplome ovih fakulteta su međunarodno priznate i ravnopravne, a vrednuju se kao da je osoba studije pohađala na primer u Londonu. "Ova diploma omogućava da, kada se jednog dana približimo EU, oni koji ovo završe, rade u široj zajednici nego što je ova", ističe Tatjana Dadić Dinulović.

Za studiranje na daljinu potrebna je odgovarajuća računarska pismenost i kompjuter, kao i znanje engleskog jezika. Cene se kreću oko 1.000 evra po godini, osim za Univerzitet u Londonu, koji je trostruko skuplji. Kada su u pitanju domaći fakulteti, dopisno studiranje kao opcija za sada postoji eksperimentalno na Ekonomskom i Učiteljskom fakultetu, ali su i privatne visokoškolske ustanove sve više zaintereosvane za ovakav vid obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: