Četvrtak, 16.09.2004.

12:17

MUP: 600 kg heroina je uništeno

Izvor: B92

Default images

MUP Srbije je dostavio dopis Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, u kom tvrdi da je 600 kg heroina uništeno.

Reč je o drogi, za koju je Milorad Ulemek Legija tvrdio da ju je prodavao na zahtev nekih saradnika ubijenog premijera Zorana Đinđića. MUP je Specijalno tužilaštvo obavestio i da su u arsenalu Jedinice za specijalne operacije u bazi u Kuli, postojale puške Hekler i Koh. Iz jedne od njih je, prema optužnici, ubijen premijer Đinđić.

U Specijalno tužilaštvo stigla su dva izveštaja iz MUP-a - jedan o uništenom heroinu, a drugi o oružju u magacinima baze Jedinice za specijalne operacije u Kuli, potvrdila je za B92 sudija Maja Kovačević, portparol Specijalnog suda. "Tužilaštvo je primilo dva izveštaja koje su tražili od MUP-a, izveštaji se ne nalaze u sudu. O sadržaju ta dva izveštaja ja ne mogu ništa da kažem i oni će verovatno biti čitani na glavnom pretresu kao dokaz", rekla je ona.

Predmet pod oznakom 'strogo poverljivo' detaljno opisuje put droge, zaplenjene 1996. godine. U izveštaju MUP-a se navodi da su tada dva kilograma i 100 grama droge data na analizu, a da su 563 kilograma i sto grama, do bombardovanja bila smeštena u Institutu za bezbednost. Odatle je u pratnji pripadnika JSO-a, bez komisijskog zapisnika, a po usmenom nalogu tadašnjeg načelnika DB-a Radeta Markovića, droga prebačena u preduzeće 'Srbijašume', a potom u trezor Komercijalne banke. Krajem februara 2001. Komisija je ustanovila da u trezoru banke ima 554 kilograma i 600 grama. Droga je početkom marta 2001. spaljena u termoelektrani 'Nikola Tesla', ali je ostalo nejasno kako je nastala razlika od 10 kilograma i 600 grama.

Na suđenju optuženima za ubistvo premijera Đinđića, Milorad Ulemek Legija izjavio je da je posle hapšenja Slobodana Miloševića od njega navodno traženo da drogu iz Komercijalne banke prošvercuje, ali je odbio da odgovori na pitanja gde je, kada, kako i ko preuzeo tu drogu. Ulemek je rekao da sav treperi i da jedva čeka da ga neko od zvaničnika pita nešto u vezi sa tom drogom, ali da na suđenju o njoj neće da govori zato što je istraga volšebno prekinuta. Istraga je, međutim, završena.

Milan Simić iz Komiteta pravnika za ljudska prava smatra da se sa Izveštajem manipulisalo, jer je završen mnogo ranije, a tek sada dat Tužilaštvu. Simić postavlja pitanje odgovornosti ministara Dragana Jočića, Zorana Stojkovića i direktora BIA Radeta Bulatovića. On ipak smatra da Izveštaj neće ugroziti tok suđenja. "Mislim da se više ugrožava kampanja koju određeni ljudi, određeni centri prave kroz razne medije gde se pokušava da se izvrši pritisak na sud i da se ubistvo premijera skrajne na drugu stranu da bi se lansirale afere na račun pokojnog premijera i Vlade koju je vodio i svega što se dešavalo u vreme njegovog mandata", kaže Simić.

Inače, u Tužilaštvo je stigao i izveštaj MUP-a o devet pušaka Hekler i Koh, iz arsenala Jedinice za specijalne operacije u Kuli. U njemu se navodi da je posle rasformiranja jedinice, iz magacina u Kuli Žandarmerija preuzela sedam pušaka, da je osmu dužio Nenad Bujošević, optužen za zločin na Ibarskoj magistrali, a da deveta puška nedostaje. Milorad Ulemek i pojedini bivši pripadnici JSO-a izjavili su na suđenju da jedinica nije imala takve puške, ali je svedok Nenad Šare potvrdio da ih je u bazi Kuli bilo, i da je Ulemek jednu imao u svojoj kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: