Ponedeljak, 22.08.2011.

22:18

Merkelova doputovala u Beograd

Nemačku kancelarku Angelu Merkel nešto posle 22 sata, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", uz počasni vod Garde, dočekao premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Tanjug, Dojče vele

Default images

Ona će sutra razgovarati s državnim vrhom Srbije.

Merkelova će se sutra sresti s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Palati "Srbija", gde će biti vođeni razgovori u četiri oka, nakon čega će biti održan sastanak delegacija dve zemlje, a zatim i zajednička pres konferencija Tadića i Merkelove.

Pored razgovora s predsednikom Tadićem, Merkelova će imati i zvaničan susret sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, a boravak u Beogradu iskoristiće i za susret sa udovicom pokojnog premijera Zorana Đinđića, Ružicom, i stipendistima Fonda "Dr Zoran Đinđić".

Ona će sa svojim srpskim domaćinima razgovarati o međunarodnim, bilateralnim i privrednim temama, približavanju Srbije EU i razvoju situacije u regionu, posebno na Kosovu.

Nemačka kancelarka u Beograd je stigla nakon posete Zagrebu, gde se ranije danas sastala s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, i izjavila da sve zemlje zapadnog Balkana mogu da postanu članice Evropske unije ako ispune preduslove, a kao uslov za Srbiju navela je normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Nemačka kancelarka je uoči posete izjavila da se problemi dužničke krize u pojedinim zemljama Evropske unije neće odraziti na evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

"Svim zemljama na Zapadnom Balkanu otvorili smo mogućnost da postanu članice EU... Ako Grčka, Portugal i Irska imaju teškoća, drugim zemljama nećemo oduzeti perspektivu", rekla je Merkelova.

"To zavisi samo od toga ispunjavaju li te zemlje uslove...Važno je, na primer, da Srbija sarađuje sa Kosovom. Bosni i Hercegovini je potrebna vlada. Makedonija treba da reši spor sa Grčkom oko imena", navela je nemačka kancelarka.

Poseta Merkelove pripremana je od februara i, kako je pre nekoliko dana rekao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, nije vezana za nedavna dešavanja na severu Kosova.

Doputovalo i šezdeset privrednika i novinara

U pratnji nemačke kancelarke biće oko šezdeset privrednika, njenih najbližih saradnika, ali i novinara. Neki od njih su dobri poznavaoci Srbije.

Tomas Moravski je upravnik studija nemačke televizije u Beču. Godinama unazad je izveštavao iz Beograda i poznavalac je srpskih političkih i društvenih prilika. U srpsku prestonicu je stigao dva dana pre nemačke kancelarke.

Za razliku od Gerharda Šredera koji je Beograd posetio 2003. godine, Moravski smatra da Angelu Merkel očekuje nešto drugačija Srbija od one od pre osam godina.

"Mislim da je veliki deo društva Srbije postao civilizovaniji. Vojska je danas drugačija, policija takođe, što Srbiji pridaje karakter jedne države srednje Evrope. Stagnacija se zapravo može naći kod političkih partija koje su u međuvremenu nastale. Smatram da one i dalje ne prepoznaju svoju ulogu u društvu i potrebnu sposobnost na kompromise. Smatram da na tome ima još mnogo da se radi", kaže Moravski.

Stagnacija političke kulture je fenomen kojim su se suočavale većina zemalja u tranziciji. Za Moravskog, nemačko podsticanje Srbije u svom političkom razvoju moralo je stići mnogo ranije.

"Smatram da je kancelarka morala već davno da poseti Beograd. I sam sam iznenađen da ona tek sada dolazi u Srbiju. Njena poseta nije istorijska, ali je prilika da se prepoznaju želja i napori Srbije da pristupi evropskoj porodici, ali i da se uspostavi regularnija i intezivnija komunikacija na najvišem nivou", navodi on.

Moravski kaže da jedna jednodnevna poseta nije dovoljna da bi se stekla potpuna slika Srbije. "Nemačka politika bi trebalo da se snažnije i češće angažuje na zapadnom Balkanu da bi evropska integracija bila uspešna", kaže nemački novinar.

Moravski ipak očekuje da će ova jednodnevna poseta Angele Merkel biti dovoljna da ona sa sobom u Nemačku ponese utiske koji će u mnogome poboljšati sliku Srbije. Pre svega, njena poseta može nemačkoj javnosti da jasnije predstavi srpske ambicije pristupanju Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: