Ponedeljak, 21.04.2014.

13:30

Ministri obilaze poplavljena mesta

Ministri Rasim Ljajić i Nikola Selaković, koji su posetili Kraljevo, istakli su da će država u skladu sa svojim mogućnostima sanirati štete od poplava.

Izvor: Tanjug

Default images

Međutim, kako su istakli, treba uspostaviti trajan sistem kako se stalno ne bi bavili posledicama.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je rekao da je neophodno napraviti dobru komunikaciju između lokalnih samouprava i Vlade Srbije, i da će država sanirati štete na usevima i domaćinstvima.

"Prvo moramo da saniramo posledice ovih poplava, klizišta i odrona, koji su nas zadesili u više opština i gradova u Srbiji. A, onda moramo da uspostavimo jedan trajni sistem i rešenje, kako se ne bi stalno bavili posledicama, već da saniramo uzroke ovih elementarnih nepogoda", rekao je Ljajić prilkom obilaska nabujale reke Ribnice u Kraljevu.

On je rekao da će lokalne samouprave dostaviti Vladi finansijske izveštaje šteta od poplava, na osnovu kojih, a u skladu sa svojim mogućnostima, država pomoći.

Ministar pravde Nikola Selaković je izjavio da je Gradska uprava u Kraljevu dobro reagovala kako bi zaštitila stanovništvo, ali i da država nije oslobodjena svoje odgovornosti.

"Dobili smo uveravanja da Gradska uprava u Kraljevu može sama da sanira pojedine štete od poplava, a da će na onim mestima koja su poprilično oštećenja, regovati država i pomoći. Bitno je da se odblokiraju tri putna pravca na teritoriji Kraljeva gde je saobraćaj u prekidu", rekao je Selaković, napominjući da je Put Ivanjica - Studenica najviše oštećen i da je oko 500 domaćinstava odsečeno od Kraljeva.

Ministri su prisustvovali i sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Treba napomenuti da je voda za piće iz kraljevačkog vodovoda ispravna za piće, a četiri bunara su zatvorena iz preventivnih razloga, jer je visok vodostaj Ibra u Žickom polju, gde se oni nalaze. U Vrnjačkoj Banji je na snazi zabrana korišćenja vode za piće, jer je došlo do zamućivanja u bunarima na Goču.

Ibar i Zapadna Morava su u blagom opadanju.

Antić i Ilić u Lučanima

Ministri saobraćaja i gradjevine Aleksandar Antić i Velimir Ilić zahtevali su od lučanske lokalne samouprave da sutra do devet sati pošalju izveštaj šta je najneophodnije za prvu pomoć zbog izlivanja toka reke Bjelice koja je pričinila velike štete.

"Došli smo da sagledamo stvari i nadjemo bar deo rešenja, a ovi problemi imaju genezu i dugu istoriju", naveo je na sastanku ministar saobraćaja Aleksandar Antić, dodajući da oni nisu rešavani u srećno vreme, a ministar Ilić naveo da korito reke Bjelice nije urejdeno iako je 2010. godine opština Lučani za to dobila 11 miliona dinara.
Foto: Tanjug
"Probleme moramo rešavati po prioritetima vodeći racuna o svakom dinaru. Prvo pomoći onima kojima je voda odnela drva, namirnice i hranu za stoku", kazao je ministar saobraćaja. On kaže da sutra na vladi moraju znati koliko je novca za to neophodno.

Prema njegovim rečima, drugi prioritet je rešiti najhitnije probleme na saobraćajnicama.

"Put Lučani Guča je pušten u saobraćaj, medjutim treba sagledati stanje na lokalnim putevima gde takodje treba probleme rešavati po važnosti", istakao je Antić.

Prema njegovoj oceni, lokalne samouprave su u lošim stanjima, odnosno mali su im budžeti, ali i u republičkom stanje ne uliva optimizam. Prema njegovim rečima, problemi se moraju rešavati "metar po metar".

Antić smatra i da je priroda negde nepoštena, jer je kako je naveo, napravila nevolje najsiromašnijim područjima poput ovog. "Opštine iz svojih budžeta nemaju mogućnost da same reše probleme, neophodno je da se uključi država u većoj meri", poručio je on.

Antić je podsetio da je budžet Puteva Srbije ispod 200 miliona evra, a i u ostalim javnim preduzećima kao i da u državnoj kasi nema dovoljno para. Antić smatra da će pomoći Putevi Srbije, Ministarstvo gradjevine, saobraćaja i privrede u novonastaloj situaciji.

Prema njegovom mišljenju, treće najvažnije pitanje je rešavanje toka Bjelice koju je neophodno očistiti kako se polave ne bi ponavljale.

"Poslaćemo ekupu stručnih ljudi koji će predložiti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere za iznalaženje rešenja u lučanskoj opštini kazao je on, napomenuvši da u pojedinim opštinama nije bilo zajedničke želje da se otklone ove teškoće u prethodnom periodu.

Prema rečima ministra gradjevinasrtva i urbanizma Velimira Ilića, opština Lučani je 2010. godine od nadležnih dobila 11 miliona dinara za uredjenje korita reke Bjelice, medjutim, uprkos tome, ništa nije uradjeno.

On je zamolio predstavnike lokalne samouprave, krizni štab da hitno dostave dopis sutra do devet sati kako bi vlada reagovala na sednici zakazanoj za sutra i uputila prvu pomoć opštini Lučani.

Ilić je izrazio očekivanje da će po završetku autoputa problemi sa kojima se suočavaju Lučani i Požega biti trajno rešeni.

"Takodje moramo pomoći seljacima i iz robnih rezervi uputiti hranu, jer narod mora biti zbrinut, a domaćinstva zaštićena", rekao je Ilić. Antić i Ilić su poručili da će država pomoći najsiromašnijim opštinama u sanaciji klizišta i oštećenih puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: