Sreda, 15.12.2004.

14:09

"Izbrisani" traže rešenje problema

Slovenačka vlast mora da preuzme odgovornost za problem izbrisanih stanovnika Slovenije, navodi "Društvo izbrisanih".

Izvor: B92

Default images

Izvršni odbor "Društva izbrisanih" u pismu javnosti navodi da su sada na vlasti u Sloveniji upravo one tri stranke, SDS, NSi i SLS, koje su nemoralnim sredstvima blokirale zakasnele i polovične pokušaje prethodne Vlade, da bar s 12 godina zakašnjenja ipak proba da reši problem izbrisanih.

Stranke koje su, na poslednjim parlamentarnim izborima u Sloveniji preuzele vlast preuzele su i odgovornost da reše problem 18.305 ljudi koje su slovenačke vlasti 1992. izbrisale iz spiska stalnih stanovnika Slovenije. Ustavni sud Slovenije je, u dva navrata, doneo ocenu da se radi o protivustavnom aktu i da izbrisani moraju ponovo biti upisani i da im mora biti nadoknađena pretrpljena šteta, pošto su mnogi ostali bez imovine, penzija, osiguranja i posla. Međutim, dosadašnje slovenačke vlasti to odluku nisu u potpunosti poštovale.

"Društvo izbrisanih" upozorava i na to da problem izbisanih ima tri suštinska dela. Trećina nezakonito izbrisanih je još izbrisana, što im nije ni priznato ni popravljeno. Dve trećine izbrisanih, malo više od 12.000 osoba, je postepeno dobilo dozvole za stalan boravak u Sloveniji, neki čak i slovenačko državljanstvo, ali retroaktivna prava, koja ti statusi donose, priznata su za samo oko 4.000 oštećenih. Treći deo problema izbrisanih je potpuno zatvoren put do ostvarivanja prava na odštetu koju je oduzimanje statusa stalnog stanovnika uzrokovalo. Po zakonu, zahtev za odštetu je moguće zahtevati najakasnije tri godine od trenutka kada je oštećena osoba saznala za nanetu štetu i najkasnije pet godina otkako je šteta naneta.

"Društvo izbrisanih" piše i da premijer Slovenije Janez Janša, izigravanjem pravne države, potpuno negira nezakonitosti brisanja, čiju je nezakonistost Ustavni sud utvrdio još u februaru 1999, javlja dopisnik B92 Jelica Greganović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: