Nedelja, 15.06.2008.

10:39

Koštunica: Hitno odbiti Euleks

Neophodno da se skupština hitno sastane, kako bi Srbija pre sednice SB UN donela odluku da ne prihvata Euleks, smatra premijer Vojislav Koštunica. SRS i LDP za sednicu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Pošto je cilj misije Euleks da na osnovu odbačenog Ahtisarijevog plana sprovede nezavisnost Kosova, očigledno je da je ova misija direktno suprotna i Rezoluciji 1244 i Ustavu Srbije", rekao je Koštunica.

Prema rečima Koštunice, Skupština istovremeno treba da poništi protivpravnu odluku o proglašenju ustava Kosova, jer Srbija ne prihvata da se na njenoj teritoriji stvara nova albanska država.

"Srbija na osnovu odluka Narodne skupštine mora da obavesti generalnog sekretara UN Ki-Mun Bana i Savet bezbednosti da nismo saglasni i da se protivimo legalizaciji protipravne misije Euleks i da je Narodna skupština poništila akt o proglašenju ustava Kosova", naveo je Koštunica.

Aligrudić: Sutra ćemo predati zahtev

Poslanički klub DSS-NS predaće, najverovatnije u ponedeljak, zahtev predsedavajućem parlamenta Jovanu Krkobabiću da zakaže nastavak sednice Skupštine Srbije, na kojoj bi bila doneta odluka da se ne prihvata misija Euleksa na Kosovu, izjavio je šef tog poslaničkog kluba Miloš Aligrudić.

"To smo činili i ranije, kada smo u toku konstitutivne sednice prethodnog saziva raspravljali o odbacivanju plana za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija", rekao je Aligrudić.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će o zahtevu za zakazivanje nastavka sednice parlamenta, koji je najavio DSS, biti odlučeno u skladu sa statutom stranke.

Todorović je, međutim, ocenio da bi bila potrebna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se poslanici izjasnili o pismu generalnog sekratara UN Ban Ki-Muna upućenom predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Prema njegovim rečima, na osnovu onoga što je moglo da se sazna u javnosti, to pismo je uvod u nezavisnost Kosova, tako što bi se misiji Euleksa dala određena prava koje je do sada imao UNMIK.

I LDP za sednicu

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka jeste za održavanje sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i na kojoj bi bila "redefinisana dosadašnja pogrešna državna politika".

"O zahtevu za zakazivanje sednice izjasnićemo se kada nam on bude predočen, ali LDP očekuje da se pre toga, s obzirom da postoji pregovarački tim za Kosovo i da je do sada imao jedinstven stav, o tom predlogu izjasni i tehnička vlada", rekao je Jovanović.

"Usvajanje Ustava u Prištini je dobar povod za utvrdjivanje nove politike prema Kosovu i parlament je pravo mesto za to", ocenio je Jovanović u izjavi Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

6 h

Podeli: