Ponedeljak, 14.07.2014.

19:03

"Ukazati na gubitke posle poplava"

Donatorska konferencija kojom će predsedavati Francuska skrenuće pažnju svetske javnosti na velike ljudske i materijalne gubitke u Srbiji i BiH, kaže Denio.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Ambasador Francuske u Srbiji, Fransoa Gzavije Denio, izjavio je danas u Beogradu da su "tragični događaji" i posledice poplava u središtu diplomatske aktivnosti Srbije i Francuske koja će u sredu predsedavati donatorskom konferencijom za obnovu poplavljenih područja.

Denio je novinarima u Ambasadi Francuske rekao da je prvi efekat donatorske konferencije to da pažnja svetske javnosti bude skrenuta na "velike ljudske i materijalne gubitke" Srbije, i Bosne i Hercegovine.

"Mislim da je taj cilj i postignut zato što je na pripremnoj konferenciji bilo čak 50 delegacija", rekao je Denio uoči prijema povodom Dana pada Bastilje, 14. jula, državnog praznika Francuske.

Denio je izrazio zadovoljstvo "izuzetnim razvojem francusko-srpskih odnosa poslednjih nekoliko meseci" i rekao da ga raduje to što je Srbija prešla "odlučujuću etapu svog puta ka EU, kroz otvaranje pregovora o pristupanju, januara ove godine".

"Francusko-srpske odnose ne treba svoditi na sećanja iz Prvog svetskog rata, ali ta sećanja imaju važnu ulogu", rekao je on.

"Veoma se radujem što je upravo danas srpska vojna delegacija učestvovala na paradi u Parizu, koja je ove godine posvećena stogodišnjici (Velikog rata). To je i prilika da se ukaže počast bratstvu po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda", dodao je Denio.

Podsetivši na nedavne posete najviših srpskih zvaničnika Parizu i visokih francuskih funkcionera Beogradu, Denio je poručio da Srbiju očekuje težak posao na putu ka EU, ali da će Francuska biti veoma srećna da je primi "kao privilegovanog partnera u EU".

Ambasador je ocenio da treba pojačati ekonomske odnose, s obzirom na "prijateljske veze dve zemlje i izbor koji je Srbija učinila, odlučivši da brzo napreduje ka EU".

On je istakao da su tokom posete Parizu premijera Aleksandra Vučića 3. jula brojni francuski privrednici izrazili veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju i ocenio je da je to direktan benefit Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Denio je poželeo medijima u Srbiji da budu u mogućnosti da svoj posao rade u boljim uslovima nezavisnosti i slobode.

Dodao je da ova godina simbolična za dve države, zbog 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata.

"Zajednička uspomena na ovaj istorijski period duboko prožima srpsko-francuske odnose", rekao je Denio.

Ambasada na večerašnjem prazničnom prijemu očekuje premijera Srbije Aleksandar Vučića i ministra unutrašnjih poslova Francuske Bernara Kazneva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: