Utorak, 05.07.2011.

00:59

"Kao sa ljudima sa druge planete"

Borislav Stefanović izjavio da je zbog potpuno suprotnih stavova Beograda i Prištine tokom 5. runde pregovora imao utisak da "priča sa ljudima s druge planete".

Izvor: Blic, Tanjug

Default images

Šef pregovaračkog tima Beograda rekao je za "Blic" da su razgovori bili užasno teški.

"Svaka rečenica i stav koji smo mi izneli su bili u potpunoj suprotnosti s onim što je pričala albanska strana'', kaže Stefanović.

Postoji ''veliki zid'', a dogovorena rešenja pomogla su da se taj zid okrnji i da se najzad sarađuje za dobrobit svih koji žive na Kosovu i Metohiji, a najviše Srba koji bi, da nema ovih rešenja, polako, ali sigurno otišli odande, kao što i odlaze", rekao je Stefanović.

Stefanović je odbacio optužbe koje su se u javnosti pojavile posle završetka pete runde pregovora u Briselu, naglasio da one "ne stoje" i dodao da je albanska strana pokušala da dobije punu potvrdu nezavisnosti.

''Oni žele i pokušali su da dobiju punu potvrdu nezavisnosti, da Srbija ne postoji na Kosovu ni kroz kompanije ni kroz institucije, ili pozivni broj telefona'', naveo je Stefanović i istakao da je srpska delegacija ''to uspela da pobedi".

Otkrivajući detalje razgovora, Stefanović je naveo da ako je srpska strana pričali o devedesetim i osuđivala ratne zločine, prištinska delegacija je pričala okupaciji i genocidu.

''Nismo se složili oko toga šta se dogodilo, a kamoli šta želimo dalje'', kaže šef pregovaračkog tima Beograda.
Borko Stefanoviæ i Edita Tahiri u Briselu
Stefanović je ponovio da je u Briselu dogovoreno da se lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole koriste uz sertifikat, odnosno kartončić koji će MUP Srbije davati na administrativnoj liniji.

Taj kartončić će, kako je rekao, nositi datum i mesto ulaska, a biće korišćen samo za administrativnu kontrolu i dokumenta bez njega neće moći da budu u upotrebi.

Na sertifikatu će pisati da taj dokument ne prejudicira status Kosova, a Srbiji je to zakonska potvrda da će dokumenti biti korišćeni samo za tranzit, naveo je Stefanović i dodao da će to značiti da se svim ljudima, koji su i naši građani, omoguća da se slobodno kreću, a istovremeno ne ugrožava naša pozicija oko statusa.

''Takozvani pasoši Kosova takođe neće moći da se upotrebljavaju'', ponovio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

10 h

Podeli: