Papa: Crkva je opterećena abortusom

Papa Franja upozorio da bi se moralna struktura Rimokatoličke crkve mogla "srušiti kao kula od karata" ako ne postane milostivo mesto za sve.

Izvor: Beta, AP

Četvrtak, 19.09.2013.

20:55

Default images

Franja je, šest meseci pošto je došao na čelo Katoličke crkve, svoju viziju crkve i svoje prioritete izložio u dugačkom intervjuu u jezuitskom časopisu "La Civilta Cattolica".

Papa je u intervjuu govorio i o svojim omiljenim kompozitorima, slikarima, piscima i filmovima - Mocart, Karavađo, Dostojevski i Felinijeva "Ulica".

Vizija pape Franje o tome kakva treba da bude Katolička crkva, ocenjuje agencija Asošijetid pres, znatno se razlikuje od vizija njegovih prethodnika Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, kojima je doktrina bila iznad svega.

Franja je rekao da nisu sva dogmatska i moralna učenja crkve ista.

"Moramo da pronađemo novu ravnotežu; inače će čak i moralna građevina crvke verovatno pasti kao kula od karata, gubeći svežinu i miris Jevanđela", rekao je on.

Papa je rekao da Katolička crkva mora biti poput "poljske bolnice posle bitke" - lečiti rane svojih vernika i tražiti one koji su možda povređeni, isključeni ili pali.

"Beskorisno je pitati teško povređenu osobu da li ima visok holesterol ili nivo šećera u krvi", rekao je i poručio: "Morate lečiti njegove rane. Onda možemo pričati o svemu ostalom".

Crkva se, prema njegovim rečima, ponekad zatvara u sebe zbog malih stvari. "Najvažnija stvar je prva objava: Isus Hrist te je spasio. A crkveni poslanici moraju biti pre svega poslanici milosti".

"Ne možemo insistirati samo na pitanjima povezanim s abortusom, gej brakovima i upotrebom kotraceptivnih metoda. To nije moguće", rekao je on i dodao da su učenja crkve o tim pitanjma jasna, ali da nije "neophodno o tim pitanjima govoriti sve vreme".

Papa je u intervjuu ponovio da nije na njemu da sudi o gej sveštencima sve dok tragaju za Bogom i imaju dobre namere.

"Jedna osoba me je provokativno pitala da li odobravam homoseksualnost. Odgovorio sam drugim pitanjem: 'Kaži mi, kada Bog pogleda gej osobu, da li on prihvata postojanje te osobe s ljubavlju ili je odbacuje i osuđuje?'", rekao je papa.

Papa Franja je rekao da crkva "treba da bude dom za sve, a ne mala kapela u koju može stati samo mala grupa izabranih ljud".

"Ne smemo ograničiti naručje univerzalne crkve da štiti našu osrednjost", rekao jer on.

Podsetimo, Papa Franja je još pre mesec dana u istorijskoj izjavi poručio da nema mesta za osude i marginalizaciju ljudi homoseksualne orijentacije, rekavši "Ko sam ja da sudim homoseksualcima?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: