NATO neće u Siriju

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da Alijansa nema nameru da interveniše u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

17:58

Default images

On je dodao da NATO neće intervenisati ni u slučaju da postoji mandat Ujedinjenih nacija o zaštiti sirijskih civila.

"NATO nema ma kakvu nameru da interveniše u Siriji", izjavio je Rasmusen agenciji Rojters.

Rasmusen je odbacio i mogućnost da NATO pruži logističku podršku za "humanitarne koridore" kojima bi išla pomoć sirijskim mestima i gradovima koji se smatraju epicentrom otpora vlasti predsedniku Bašaru al Asadu.

U intervjuu britanskoj agenciji, tokom posete Ankari povodom obeležavanja 60. godišnjice od priključenja Turske NATO-u, Rasmusen je pozvao zemlje Bliskog istoka da pronađu način da se okonča 11-mesečno nasilje u Siriji.

Rasmusen je decidno tvrdio da neće biti intervencije u Siriji ni u slučaju kada bi postojao mandat UN o zaštiti sirijskih civila, sličan onom u Libiji.

"Sirija je drugačija društvena zajednica, mnogo više složena etnički, politički i verski. Zato verujem da regionalno rešenje treba biti pronađeno", rekao je Rasmusen.

Turska kao članica NATO-a koja se graniči sa Sirijom, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Katarom, na čelu je regionalnih muslimanskih zemalja koje ulažu napor da se ubedi Al Asad da prekine krvavi obračun sa neistomišljenicima i da "pruži ruku" demonstrantima koji traže više demokratije i slobode u Siriji.

Predstavnici NATO-a će se, zajedno s predstavnicima Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, sastati u Tunisu 24. februara na skupu "Prijatelji Sirije" u traženje rešenja za prevladavanje krize u Siriji i prekid krvavih obračuna režima i opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: