Eštonova ubedila Dodika

Nakon susreta sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Banjaluci, predsednik RS Milorad Dodik izjavio da referendum o sudu i tužilaštvu BiH nije neophodan.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 13.05.2011.

11:51

Default images

Eštonova je danas doputovala u Banjaluku kako bi tamošnje zvaničnike pokušala da uveri da odustanu od najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

S druge satrane, visoka predstavnica EU obećala je formiranje komisije EU za restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH.

Predsednik Republike Srpske izjavio je da RS želi da da šansu dijalogu sa Evropskom unijom o otklanjanju nedostataka u pravosuđu BiH, zbog
čega za sada referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije neophodan.

"Zaključci Narodne skupštine predstavljaju politički stav parlamenta, a u svetlu ovog dogovora o strukturalnom dijalogu, biće ponovo sagledani. Na osnovu ove ponude EU, ja ću zatražiti od Narodne skupštine RS da predložim odluku koja će adekvatno odslikati novonastalu situaciju. Verujem da mogu dobiti podršku naše Skupštine", rekao je Dodik.

Ketrin Ešton je rekla da će pretnja referendumom biti uklonjena do daljih zaključaka, jer angažovanje EU ne može biti uslovno.

"Predsedniče, vi i ja se slažemo da je najbolji put napred konstruktivan dijalog i ja se radujem i iščekujem taj dijalog ubuduće", kazala je Eštonova na konferenciji za novinare.

Ona je obećala da će EU formirati komisiju koja će voditi dijalog o restrukturiranju pravosudnih institucija u BiH. Ističući privrženost Unije BiH, ona je rekla da su uočeni nedostaci u radu suda i tužilaštva BiH i da će komisija EU to analizirati i dati određene preporuke.
Valentin Incko podržao napore Eštonove
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio je današnji angažman visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ocenjujući da je reč o jasnom znaku odlučnosti Unije da obezbedi poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavila je portparolka OHR-a Ljiljana Radetić.

Radetićeva je rekla da je predsednik RS Milorad Dodik obavezao Narodnu skupštinu RS da se pozabavi svojim antidejtonskim aktima od 13. aprila, kada su doneti skupštinski zaključci i odluka o referendumu, u vezi sa nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: