Novi ambasadori u Skupštini

Novoimenovani ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković upozorava da je zbog ograničenih kapaciteta otežano izdavanje pasoša građanima Srbije u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

17:33

Default images

Novi ambasadori Srbije u Nemačkoj, Holandiji i Siriji odgovarali su na pitanja članova skupštinskog odbora za inostrane poslove. Novoimenovani ambasor u Berlinu Ivo Visković već je upozorio da zbog velikog broja zahteva i malih kapaciteta ambasade i konzulata u Nemačkoj, izdavanje novih pasoša državljanima Srbije koji žive u toj zemlji teče sporo.

On je rekao da su čak do aprila sledeće godine rezervisani svi datumi za prijem zahteva.

Čedomir Radojković, koji će biti novi ambasador u Holandiji obestio je Odbor da su politički odnosi sa tom zemljom loši i da Holandija koči nastavak evropskih integracija Srbije uslovljavajući deblokadu SSP-a hapšenjem Ratka Mladića.

On je dodao da je i imidž Srbije u Holandiji loš a da odnose dodatno otežava i holandsko priznanje nezavisnosti Kosova.

Ekonomija je oblast u kojoj su odnosi znatno bolji i gde postoji obostrano interesovanje za saradnju, dodao je Radojković.

Predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub MIćunović kaže da od novog ambasadora u Holandiji očekuje angažman ne samo u vezi sa Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde, već i da promoviše ekonomsku saradnju i inicira saradnju sa tamošnjim parlamentom.

Novi ambasador u Berlinu, Ivo Visković kaže da "je došao trenutak da se od Nemačke napravi dobar saveznik u evropskim integracijama Srbije”, kao i da se poboljša ekonomska saradnja sa zemljom koja je treće po redu izvozno tržište za srpsku privredu.

Na sednici Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije, ambasador Visković skrenuo je pažnju da bi mali broj zaposlenih i nedostatak sredstava mogao biti problem u njegovom radu što se već pokazuje kroz teškoće u izdavanju novih pasoša

Uoči početka mandata u Siriji pred Odborom se našao i ambasador Jovan Vujasinović koji je rekao da putuje u zemlju koja ima prijateljski stav prema Srbiji, ne priznaje Kosovo a nedavno je u Organizaciji islamske konferencije, sprečila usvajanje rezolucije na predlog Saudijske Arabije o kolektivnom priznanju nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: