Đelić: Srbija rasipa energiju

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da Srbija troši tri puta više energije od bogatih zemalja Evrope, a samo pet odsto otpada u Beogradu se reciklira.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

14:55

Default images

On je povodom 10. maja Dana održivog razvoja, rekao da je pred Srbijom ogroman posao da uspostavi proces održivog razvoja i da taj proces podrazumeva netaknutu prirodu, socijalnu inkluziju, što znači da se Srbija razvija, a da niko ne ostane nezaštićen i razvoj ekonomije znanja.

Đelić je na Kalemegdanu, gde je obeležen Dan održivog razvoja, podsetio da je Vlada Srbije u maju prošle godine usvojila Nacionalnu strategiju održivog razvoja, u martu je usvojen Akcioni plan, "koji se sada pretvara u realnost kroz budžete svih ministarstava, grada Beograda i lokalnih samouprava".

"Akcija Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja pokazala je da je pred nama ogroman posao da očistimo Srbiju od smeća koje se akumuliralo proteklih nekoliko decenija", rekao je Đelić.

On je dodao da to neće biti moguće ukoliko celo društvo ne prepozna taj problem.

"Zbog toga ćemo pokrenuti inicijativu da se u školama uvede obavezno obrazovanje oko pitanja očuvanja životne sredine i održivog razvoja", naglasio je on.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan istakao je da u Beogradu postoji oko 118 divljih deponija sa oko 3,5 miliona kubika smeća, koje čini uglavnom građevinski materijal, tako da bi ove godine sve te divlje deponije trebalo ili da budu rekultivisane ili izmeštene na prostor predviđen za to.

Đelić i Trivan podelili su prolaznicima na Kalemegdanu sadnice koje su obezbedile "Srbijašume" i obišli izložbu fotografija, dečje radove od recikliranih materijala i interaktivne instalacije posvećene održivom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: