Petak, 11.03.2011.

11:52

Hrvatska: SDP za izbore, brzo

Koalicija hrvatskih opozicionih stranaka okupljenih oko SDP-a podržava završetak pregovora Hrvatske s EU i traži brzo održavanje parlamentarnih izbora

Izvor: B92, FoNet

Default images

Teme razgovora na sastanku s predsednikom Ivom Josipovićem su bili i izbori i referendum o ulasku u EU.

Prvi su na razgovor došli predstavnici opozicione koalicije - lideri Socijaldemokratske partije, Hrvatske narodne stranke, Istarskog demokratskog sabora i Hrvatske stranke umirovljenika.

Lider SDP Zoran Milanović izjavio je posle sastanka da je u najboljem nacionalnom interesu da se parlamentarni izbori odvoje od referenduma o ulasku u EU. Nakon toga počeo je razgovor predsednika s premijerkom i predsednicom Hrvatske demokratske zajednice Jadrankom Kosor.

Ona je izjavila da je glavno pitanje predstavnika Vlade bilo imaju li podršku predsednika za pregovore za ulazak u EU, navodeći da je ono što se sada događa u Hrvatskoj guranje vlade da ode odmah.

I premijerka Jadranka Kosor održala je u četvrtak konsultacije o završetku pristupnih pregovora s EU, ali su joj se od opozicionih stranaka odazvali jedino predsednici desničarskih stranaka Hrvatska stranka prava i Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje.

Predsednici najjačih opozicionih partija, među njima i najača SDP, odbili su da dođu kod premijerke, već su tražili da im se ona prvo obrati u Saboru i objasni optužbe na račun Hrvatske demokratske zajednice, ali i optužbe portparola Vlade da je deo opozicije odgovoran za nedavno nasilje na protestima u Zagrebu.

Opozicija takođe traži od premijerke datum parlamentarnih izbora, čiji je redovni termin krajem ove ili početkom iduće godine.

Opozicija samo želi da obori vladu

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas u Zagrebu da neće pristati ni na kakve ultimatume oko datuma parlamentarnih izbora, optuživši opoziciju da samo želi da sruši vladu.

Jadranka Kosor je posle razgovora s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem novinarima rekla da je više puta ponovila da će izbori biti održani do kraja 2011, iako je zakonski rok do marta iduće godine.

"Ako bi se izbori, kao što traže neki, odmah raspisali, nemamo šanse za završetak pregovora (s EU) jer tehnička vlada ne može obavljati poslove koje treba obaviti do kraja pregovora", naglasila je Jadranka Kosor.

Ona je rekla da će početkom iduće sedmice pozvati članove vladajuće koalicije kako bi rezimirali današnje razgovore kod šefa države i doneli "neke odluke", a nakon toga će na sastanak o završetku pregovora s EU ponovo pozvati čelnike opozicije.

Hrvatska premijerka je istakla da vladi ne treba pomoć, već da joj opozicija "ne odmaže".

Jadranka Kosor se na sastanku kod Josipovića zadržala pola sata duže od predviđenog, ocenivši da je razgovor bio konstruktivan i otvoren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: