Sreda, 18.03.2009.

01:20

Skupština o zabrani diskriminacije

Vladajuća koalicija veruje da će Zakon o zabrani diskriminacije biti usvojen. LDP će glasati za zakon, a SNS samo ako se usvoje njihovi amandmani.

Izvor: B92

Skupština o zabrani diskriminacije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

andjelika

pre 15 godina

prosto mi je odvratno da se donosenje jednog ovakvog zakona uslovljava bilo cime ("ako se usvoje nasi amandmani") i da se sve to pravda "politikom". to nije politika.
druga stvar, zakon se ne odnosi samo na gej populaciju, nego na sve ljude koji su iz bilo kog razloga bili diskriminisani. osecam se diskriminisano zbog ovolikih prica o gej populaciji. ne razumem zaista zasto politicare toliko briga ko sa kim spava? valjda je bitnije da smo svi sigurni. a ja se sada ne osecam sigurno.

srdjan bgd

pre 15 godina

Eto nakon toliko godina opet sam uz opoziciju! Prosto se rastuzim kad pomislim da sam po ovom pitanju rame uz rame sa radikalima i Kostunicom...revolucija definitivno jede svoju decu!

Srbin

pre 15 godina

" tica zivi u gori i ne vidi goru, riba pliva u vodi i ne vidi vodu, krtica rovi pod zemljom i ne vidi zemlju. U istini, prezalosna je jednakost coveka sa ticama, ribama i krticama!"

bezimena

pre 15 godina

Toma taliban stalno potvrdjuje da je veći radikal od radikala! Ako se toliko zalaže za čuvanje javnog "morala" koji je urušen upravo zahvaljujući i njemu, onda neka predloži da se uz najavu prenosa iz Skupštine, obavezno doda da gledanje nije preporučljivo za mladje od 18 godina!

Miljan

pre 15 godina

Kaže Nikolić da se seksualna orijentacija ne sme iskazivati pred decom... to znači da se pred decom neće više smeti ljubiti ni muškarac i žena, niti iskazivati svoju ljubav i tako... majko mila...

Prevodilac

pre 15 godina

Do juce smo verovali da su Crkve problem, ali one su bile samo Sirene koje su milopojno pojale. Trebalo je samo zapusiti usi, i problem resen. Brodolom se, dakle, samo moze dogoditi u Skupstini. Tamo su Scile, Haribde, Harpije i Meduze, koje iz dosade i partijskih kalkulacija potapaju sve, sto u Skupstinu udje.

draganzr

pre 15 godina

"Nikolić je kazao da vlada treba da prihvati bar dva amandmana te stranke koja se odnose na članove 18., 20. i 21. i kojima je precizirano da se seksualna orijentacija posebno ne može ispoljavati pred decom i maloletnicima."
Od sad bi toma mogao da dobije nadimak ”toma taliban”, jer po njegovom predlogu ne smeju ni hetero ljudi (jer je i to seksualna orjentacija) da ispoljavaju svoju seksualnu orjentaciju... jos da zenama zakonom zabrane minice, dublji dekolte, visoke stikle i sminku, a muskarce natera da puste bradu i brkove.

Mashinovodja

pre 15 godina

Ej, "SRS podnela 400 amandmana"!!!!
Nisam brojao reči u predlogu zakona, ali rekao bih da ceo tekst sadrži manje od 400 reči.
Baš me zanima šta oni imaju konkretno da kažu u tih 400 amandmana! Verovatno otprilike isto što i njihov vojvoda od Haga u svojih više od 100 knjiga!
Ma, samo još jedno radikalsko zamajavanje i kaobajagi "borba" za ko zna čija prava, a u stvari samo ogromno glupiranje i razlog da se kasiraju masne skupštinske dnevnice. Kao, zaslužili ljudi, naradili se jadnici, baš svojski! Jer ej bre, pa to ti je čitavih 400 amandmana!!! Ne može to svako...

Andreja

pre 15 godina

"da to nije ništa što sme da se zabrani i da je to stvar koja mora, ako hoćemo u Evropu"

Kakve to ima veze sa Evropom?
To me osnovni zakon za tebe, mene i nas! Ne za interestne grupe nego za sve nas jednake.
To sto neko navija za neki klub, i ne zeli da drugi klub ima osnovna prava... to ostavite za neke druge utakmice.

Posmatrac, NL

pre 15 godina

Pored Tome Nikolica, imam i ja predlog za par amandmana:
1. Svako ima pravo da se opredeli kao radikal, fasista, rasista, sovinista, homofob, ksenofob i sl., pod uslovom da to ne demonstrira u javnosti i da javno ne iznosi takve ideje, narocite ne u medijima i pred decom.
2. Ko ne postuje clan 1, bice zakonski primoran da se podvrgne psihijatrijskom pregledu, i zavisno od nalaza, da se podvrgne lecenju ili da ide na izdrzavanje kazne.
3. Clan 1 ce se primenjivati i retroaktivno, pocevsi od 1990. do danas.

dovlab

pre 15 godina

I dosli smo do sustine propadanja Srbije i raspada SFRJ. Najveca republika cak ni 20 godina posle raspada Jugoslavije nije u stanju da usvoji zakon koji je u svim civilizovanim zemljama usvojen jos pre pola veka. Ovde se vidi gde je Srbija sve ove godine i zbog cega su svi od nje bezali. Ljudska prava i jednakost su osnov civilizovanog sveta, a izgleda da se neke strukture jos uvek svim silama bore da Srbija ne bude njegov deo.

li

pre 15 godina

Ovaj zakon i te kako odgovara verskim zajednicama, ali ne smeju to javno da kazu zbog reakcije javnosti. Naime, zakon iskljucuje verske sluzbenike, te oni nisu obavezni da ga se pridrzavaju.
A vlada ce kao "pokazati zube" izglasavanjem zakona. Epilog: javnost zadovoljna, a iza crkvenih zidova trljaju ruke.

DJ

pre 15 godina

Zakon treba usvojiti u NEIZMENJENOJ FORMI.
Zasto?
Smatram da vlada ponovo (neka me demantuju) u clanu 18 dozvoljava diskriminaciju VERSKIH netradicionalnih zajednivca. Clan 21 je samo forma, sustina protivljenja je primena mogucnosti proklamovanja svog verskog ubedjenja i "promena vere" .Dakle, posebnu paznju obratiti na taj clan i videce se koliko drzava postuje i iskrena je u donosenju ovoga zakona a koliko povladjuje SPC. Smatram da sadasnji ministar VERA treba da bude ministar SPC a da neko drugi obavlja ministra Vera za OSTALE. Ovo je prilicno smesno i vec vidjeno. Osnujte ministrastvo za ostale Verske zajednice, jer ovo ministrastvo je ministrastvo za SPC. Konacno, neke stranke su se zalagale da se ukine ministrastvo vera, sada je taj trenutak. Sramota za ministra Vera, a pomalo i vladu, a bez obzira kako se ovo zavrsi, posledice su izuzetno lose a tek cemo platiti cenu mesanja Crkve u zakone na ovaj nacin. To ce platiti na kraju Vojvodjani, zivi bili pa videli... Ako se ne stane na put apetitima crkvenih verodostojnika, ovo je tek pocetak zla a ne dijaloga Crkve i drzave. Ucene i nametanje nikada nisu bile dijalog, vec USLOVLJEN DIKTAT.

Milos

pre 15 godina

Zakon mora da se usvoji, a politicari "naprednjaci" treba da idu u penziju, jer neko ko je predstavnik gradjana ne moze da iznosi takve predrasude i diskriminatorne stavove.

Илија Дракулић

pre 15 godina

Циркуска представа мора да се настави! Опет нас навлаче на егзотику брадатих жена и сијамских близанаца. Актуелна власт личи на "швалерчину" који везе са својим "жртвама" одржава непрестаним измишљањем нових и нових изговора. Тај процес доводи до тога да и манипулант и манипулисани до сржи огрезну у митоманији, тако да је у тој џунгли лажи и измишљотина често немогуће препознати и зрнце истине. Дакле, наравно да без Закона о забрани дискриминације нема цивилизованог живота у држави. Такође, наравно да никоме не треба да буду ускраћена права на "ковање сопствене среће" без обзира на то са ким ту срећу хоће да подели. Крајњи циљ њихове игре је да се Закон или уопште не усвоји, или да се усвоји његова карикатура коју је практично немогуће примењивати, или, ако усвајање већ не може да се избегне, из разлога настављања циркуске представе вишег реда, да се усвоји што је касније могуће. Обратите пажњу на то које министарство је предлагач Закона. Дакле, као и увек, не ради се вређању патријахалног морала, него се ради о јако великим парама. Закон ће криминализовати дубоко уврежену праксу дискриминације приликом запошљавања и дискриминацију оних који су већ запослени. Дискриминација, коју масовно спроводе послодавци по огромном броју основа, је њихова велика привилегија (читај: средство за манипулацију трошковима пословања) и они неће да је се одрекну. То је суштина проблема у вези усвајања овог закона, а не поповска пропаганда. Не могу да верујем да је оно чиме су ме пре двадесетпет година гњавили из марксизма постало овако очигледно: власт у држави поседује титулар власништва средстава за производњу!

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Skupština...
Tužna misaona rečenica. A skupštinari? Beda ljudska!
Gledam POLA sale, desna strana na ekranu, prazne klupe... Ali će im novčanik biti pun. Samo oni sami sebi određuju plate, a ni vlasnici preduzeća to ne mogu! Samo oni sebi daju "pravo" da ne rade ŠEST meseci u godini, a u ostatku NEĆE da rade 4 dana u nedelji. Neće da rade za "crvena slova" u kalendaru, neće bez TV prenosa, a i kada rade - to je obična gluma stručnosti! Na 7-8 miliona naroda, a i na napumpanih 7 miliona glasača - 250 "poslanika" je marksistički ostatak - koga nikako da se odreknemo.
Ali, i samo ime "Narodna skupština" je podvala! Niti je narodna niti je skupština: ona je "ZBOR partijskih predstavnika" - i tačka!
Ovo znači i da ONI nisu narodni poslanici, da se lažno predstavljaju - jer su obični partijski poslušnici, laktaši koji su se izgurali do mesta sa koga imaju nezasluženu i nezajažljivu apanažu.
Ama - čudo neviđeno, "svemirski događaj": mi smo jedina REPUBLIKA u Svemiru koja ima i legalnog PRESTOLONASLEDNIKA u Belom dvoru!!!

Duchesse

pre 15 godina

"I pored toga što su predstavnici crkve ostali nezadovoljni i nakon što je Vlada uvažila određene primedbe, iz kabineta Mirka Cvetkovića je poručeno da je taj predlog definitivan i da se od njega neće odstupati."

Volim kad Mirko ovako odlučno lupi rukom o sto, pa se vidi kako je sposoban, pa nam je svima jasno kako je bio pravi izbor za tako odgovornu funkciju! NOT!

Srbin iz dijaspore

pre 15 godina

... Pre nego sto se krene s teskim recima i osudama na racun verskih zajednica, mislim da ovaj problem treba pazljivo analizirati i o njemu javno respravljati radi pronalazenja najboljeg, dugorocnog resenja, a ne da se za par meseci ili godina krene iz pocetka, sto je kod nas, na zalost, precest slucaj...

samo vas gledamo

pre 15 godina

Posle mnogo prica o Miladinu Kovacevicu i onih sramnih desavanja, dosao je na red i zakon o diskriminaciji kao jedno obicno zamajavanje naroda i skretanje paznje sa pravih problema. Pa da li vlast misli da smo mi svi retardirani i da mislimo da su to jedini problemi u drzavi, a ne recimo katastrofalna situacija u privredi i prevelike plate sluzbenika u javnim preduzecima?

danijel022

pre 15 godina

I sad posle svih tih odlaganja i mediske buke, predstavnici verskih zajednica ostaju pri svom misljenju, neki clanovi u zakonu su preformulisani i izgubili smo nesto vremena! Nadam se da ce se zakon danas usvojiti, jer svi ljudi moraju imati jednaka prava!To je osnova za razvoj demokratskog drustva..

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Skupština...
Tužna misaona rečenica. A skupštinari? Beda ljudska!
Gledam POLA sale, desna strana na ekranu, prazne klupe... Ali će im novčanik biti pun. Samo oni sami sebi određuju plate, a ni vlasnici preduzeća to ne mogu! Samo oni sebi daju "pravo" da ne rade ŠEST meseci u godini, a u ostatku NEĆE da rade 4 dana u nedelji. Neće da rade za "crvena slova" u kalendaru, neće bez TV prenosa, a i kada rade - to je obična gluma stručnosti! Na 7-8 miliona naroda, a i na napumpanih 7 miliona glasača - 250 "poslanika" je marksistički ostatak - koga nikako da se odreknemo.
Ali, i samo ime "Narodna skupština" je podvala! Niti je narodna niti je skupština: ona je "ZBOR partijskih predstavnika" - i tačka!
Ovo znači i da ONI nisu narodni poslanici, da se lažno predstavljaju - jer su obični partijski poslušnici, laktaši koji su se izgurali do mesta sa koga imaju nezasluženu i nezajažljivu apanažu.
Ama - čudo neviđeno, "svemirski događaj": mi smo jedina REPUBLIKA u Svemiru koja ima i legalnog PRESTOLONASLEDNIKA u Belom dvoru!!!

danijel022

pre 15 godina

I sad posle svih tih odlaganja i mediske buke, predstavnici verskih zajednica ostaju pri svom misljenju, neki clanovi u zakonu su preformulisani i izgubili smo nesto vremena! Nadam se da ce se zakon danas usvojiti, jer svi ljudi moraju imati jednaka prava!To je osnova za razvoj demokratskog drustva..

samo vas gledamo

pre 15 godina

Posle mnogo prica o Miladinu Kovacevicu i onih sramnih desavanja, dosao je na red i zakon o diskriminaciji kao jedno obicno zamajavanje naroda i skretanje paznje sa pravih problema. Pa da li vlast misli da smo mi svi retardirani i da mislimo da su to jedini problemi u drzavi, a ne recimo katastrofalna situacija u privredi i prevelike plate sluzbenika u javnim preduzecima?

Posmatrac, NL

pre 15 godina

Pored Tome Nikolica, imam i ja predlog za par amandmana:
1. Svako ima pravo da se opredeli kao radikal, fasista, rasista, sovinista, homofob, ksenofob i sl., pod uslovom da to ne demonstrira u javnosti i da javno ne iznosi takve ideje, narocite ne u medijima i pred decom.
2. Ko ne postuje clan 1, bice zakonski primoran da se podvrgne psihijatrijskom pregledu, i zavisno od nalaza, da se podvrgne lecenju ili da ide na izdrzavanje kazne.
3. Clan 1 ce se primenjivati i retroaktivno, pocevsi od 1990. do danas.

dovlab

pre 15 godina

I dosli smo do sustine propadanja Srbije i raspada SFRJ. Najveca republika cak ni 20 godina posle raspada Jugoslavije nije u stanju da usvoji zakon koji je u svim civilizovanim zemljama usvojen jos pre pola veka. Ovde se vidi gde je Srbija sve ove godine i zbog cega su svi od nje bezali. Ljudska prava i jednakost su osnov civilizovanog sveta, a izgleda da se neke strukture jos uvek svim silama bore da Srbija ne bude njegov deo.

draganzr

pre 15 godina

"Nikolić je kazao da vlada treba da prihvati bar dva amandmana te stranke koja se odnose na članove 18., 20. i 21. i kojima je precizirano da se seksualna orijentacija posebno ne može ispoljavati pred decom i maloletnicima."
Od sad bi toma mogao da dobije nadimak ”toma taliban”, jer po njegovom predlogu ne smeju ni hetero ljudi (jer je i to seksualna orjentacija) da ispoljavaju svoju seksualnu orjentaciju... jos da zenama zakonom zabrane minice, dublji dekolte, visoke stikle i sminku, a muskarce natera da puste bradu i brkove.

Duchesse

pre 15 godina

"I pored toga što su predstavnici crkve ostali nezadovoljni i nakon što je Vlada uvažila određene primedbe, iz kabineta Mirka Cvetkovića je poručeno da je taj predlog definitivan i da se od njega neće odstupati."

Volim kad Mirko ovako odlučno lupi rukom o sto, pa se vidi kako je sposoban, pa nam je svima jasno kako je bio pravi izbor za tako odgovornu funkciju! NOT!

Milos

pre 15 godina

Zakon mora da se usvoji, a politicari "naprednjaci" treba da idu u penziju, jer neko ko je predstavnik gradjana ne moze da iznosi takve predrasude i diskriminatorne stavove.

li

pre 15 godina

Ovaj zakon i te kako odgovara verskim zajednicama, ali ne smeju to javno da kazu zbog reakcije javnosti. Naime, zakon iskljucuje verske sluzbenike, te oni nisu obavezni da ga se pridrzavaju.
A vlada ce kao "pokazati zube" izglasavanjem zakona. Epilog: javnost zadovoljna, a iza crkvenih zidova trljaju ruke.

Mashinovodja

pre 15 godina

Ej, "SRS podnela 400 amandmana"!!!!
Nisam brojao reči u predlogu zakona, ali rekao bih da ceo tekst sadrži manje od 400 reči.
Baš me zanima šta oni imaju konkretno da kažu u tih 400 amandmana! Verovatno otprilike isto što i njihov vojvoda od Haga u svojih više od 100 knjiga!
Ma, samo još jedno radikalsko zamajavanje i kaobajagi "borba" za ko zna čija prava, a u stvari samo ogromno glupiranje i razlog da se kasiraju masne skupštinske dnevnice. Kao, zaslužili ljudi, naradili se jadnici, baš svojski! Jer ej bre, pa to ti je čitavih 400 amandmana!!! Ne može to svako...

Srbin iz dijaspore

pre 15 godina

... Pre nego sto se krene s teskim recima i osudama na racun verskih zajednica, mislim da ovaj problem treba pazljivo analizirati i o njemu javno respravljati radi pronalazenja najboljeg, dugorocnog resenja, a ne da se za par meseci ili godina krene iz pocetka, sto je kod nas, na zalost, precest slucaj...

Илија Дракулић

pre 15 godina

Циркуска представа мора да се настави! Опет нас навлаче на егзотику брадатих жена и сијамских близанаца. Актуелна власт личи на "швалерчину" који везе са својим "жртвама" одржава непрестаним измишљањем нових и нових изговора. Тај процес доводи до тога да и манипулант и манипулисани до сржи огрезну у митоманији, тако да је у тој џунгли лажи и измишљотина често немогуће препознати и зрнце истине. Дакле, наравно да без Закона о забрани дискриминације нема цивилизованог живота у држави. Такође, наравно да никоме не треба да буду ускраћена права на "ковање сопствене среће" без обзира на то са ким ту срећу хоће да подели. Крајњи циљ њихове игре је да се Закон или уопште не усвоји, или да се усвоји његова карикатура коју је практично немогуће примењивати, или, ако усвајање већ не може да се избегне, из разлога настављања циркуске представе вишег реда, да се усвоји што је касније могуће. Обратите пажњу на то које министарство је предлагач Закона. Дакле, као и увек, не ради се вређању патријахалног морала, него се ради о јако великим парама. Закон ће криминализовати дубоко уврежену праксу дискриминације приликом запошљавања и дискриминацију оних који су већ запослени. Дискриминација, коју масовно спроводе послодавци по огромном броју основа, је њихова велика привилегија (читај: средство за манипулацију трошковима пословања) и они неће да је се одрекну. То је суштина проблема у вези усвајања овог закона, а не поповска пропаганда. Не могу да верујем да је оно чиме су ме пре двадесетпет година гњавили из марксизма постало овако очигледно: власт у држави поседује титулар власништва средстава за производњу!

Andreja

pre 15 godina

"da to nije ništa što sme da se zabrani i da je to stvar koja mora, ako hoćemo u Evropu"

Kakve to ima veze sa Evropom?
To me osnovni zakon za tebe, mene i nas! Ne za interestne grupe nego za sve nas jednake.
To sto neko navija za neki klub, i ne zeli da drugi klub ima osnovna prava... to ostavite za neke druge utakmice.

DJ

pre 15 godina

Zakon treba usvojiti u NEIZMENJENOJ FORMI.
Zasto?
Smatram da vlada ponovo (neka me demantuju) u clanu 18 dozvoljava diskriminaciju VERSKIH netradicionalnih zajednivca. Clan 21 je samo forma, sustina protivljenja je primena mogucnosti proklamovanja svog verskog ubedjenja i "promena vere" .Dakle, posebnu paznju obratiti na taj clan i videce se koliko drzava postuje i iskrena je u donosenju ovoga zakona a koliko povladjuje SPC. Smatram da sadasnji ministar VERA treba da bude ministar SPC a da neko drugi obavlja ministra Vera za OSTALE. Ovo je prilicno smesno i vec vidjeno. Osnujte ministrastvo za ostale Verske zajednice, jer ovo ministrastvo je ministrastvo za SPC. Konacno, neke stranke su se zalagale da se ukine ministrastvo vera, sada je taj trenutak. Sramota za ministra Vera, a pomalo i vladu, a bez obzira kako se ovo zavrsi, posledice su izuzetno lose a tek cemo platiti cenu mesanja Crkve u zakone na ovaj nacin. To ce platiti na kraju Vojvodjani, zivi bili pa videli... Ako se ne stane na put apetitima crkvenih verodostojnika, ovo je tek pocetak zla a ne dijaloga Crkve i drzave. Ucene i nametanje nikada nisu bile dijalog, vec USLOVLJEN DIKTAT.

Miljan

pre 15 godina

Kaže Nikolić da se seksualna orijentacija ne sme iskazivati pred decom... to znači da se pred decom neće više smeti ljubiti ni muškarac i žena, niti iskazivati svoju ljubav i tako... majko mila...

Prevodilac

pre 15 godina

Do juce smo verovali da su Crkve problem, ali one su bile samo Sirene koje su milopojno pojale. Trebalo je samo zapusiti usi, i problem resen. Brodolom se, dakle, samo moze dogoditi u Skupstini. Tamo su Scile, Haribde, Harpije i Meduze, koje iz dosade i partijskih kalkulacija potapaju sve, sto u Skupstinu udje.

bezimena

pre 15 godina

Toma taliban stalno potvrdjuje da je veći radikal od radikala! Ako se toliko zalaže za čuvanje javnog "morala" koji je urušen upravo zahvaljujući i njemu, onda neka predloži da se uz najavu prenosa iz Skupštine, obavezno doda da gledanje nije preporučljivo za mladje od 18 godina!

srdjan bgd

pre 15 godina

Eto nakon toliko godina opet sam uz opoziciju! Prosto se rastuzim kad pomislim da sam po ovom pitanju rame uz rame sa radikalima i Kostunicom...revolucija definitivno jede svoju decu!

andjelika

pre 15 godina

prosto mi je odvratno da se donosenje jednog ovakvog zakona uslovljava bilo cime ("ako se usvoje nasi amandmani") i da se sve to pravda "politikom". to nije politika.
druga stvar, zakon se ne odnosi samo na gej populaciju, nego na sve ljude koji su iz bilo kog razloga bili diskriminisani. osecam se diskriminisano zbog ovolikih prica o gej populaciji. ne razumem zaista zasto politicare toliko briga ko sa kim spava? valjda je bitnije da smo svi sigurni. a ja se sada ne osecam sigurno.

Srbin

pre 15 godina

" tica zivi u gori i ne vidi goru, riba pliva u vodi i ne vidi vodu, krtica rovi pod zemljom i ne vidi zemlju. U istini, prezalosna je jednakost coveka sa ticama, ribama i krticama!"

danijel022

pre 15 godina

I sad posle svih tih odlaganja i mediske buke, predstavnici verskih zajednica ostaju pri svom misljenju, neki clanovi u zakonu su preformulisani i izgubili smo nesto vremena! Nadam se da ce se zakon danas usvojiti, jer svi ljudi moraju imati jednaka prava!To je osnova za razvoj demokratskog drustva..

Srbin iz dijaspore

pre 15 godina

... Pre nego sto se krene s teskim recima i osudama na racun verskih zajednica, mislim da ovaj problem treba pazljivo analizirati i o njemu javno respravljati radi pronalazenja najboljeg, dugorocnog resenja, a ne da se za par meseci ili godina krene iz pocetka, sto je kod nas, na zalost, precest slucaj...

samo vas gledamo

pre 15 godina

Posle mnogo prica o Miladinu Kovacevicu i onih sramnih desavanja, dosao je na red i zakon o diskriminaciji kao jedno obicno zamajavanje naroda i skretanje paznje sa pravih problema. Pa da li vlast misli da smo mi svi retardirani i da mislimo da su to jedini problemi u drzavi, a ne recimo katastrofalna situacija u privredi i prevelike plate sluzbenika u javnim preduzecima?

Duchesse

pre 15 godina

"I pored toga što su predstavnici crkve ostali nezadovoljni i nakon što je Vlada uvažila određene primedbe, iz kabineta Mirka Cvetkovića je poručeno da je taj predlog definitivan i da se od njega neće odstupati."

Volim kad Mirko ovako odlučno lupi rukom o sto, pa se vidi kako je sposoban, pa nam je svima jasno kako je bio pravi izbor za tako odgovornu funkciju! NOT!

Milos

pre 15 godina

Zakon mora da se usvoji, a politicari "naprednjaci" treba da idu u penziju, jer neko ko je predstavnik gradjana ne moze da iznosi takve predrasude i diskriminatorne stavove.

dovlab

pre 15 godina

I dosli smo do sustine propadanja Srbije i raspada SFRJ. Najveca republika cak ni 20 godina posle raspada Jugoslavije nije u stanju da usvoji zakon koji je u svim civilizovanim zemljama usvojen jos pre pola veka. Ovde se vidi gde je Srbija sve ove godine i zbog cega su svi od nje bezali. Ljudska prava i jednakost su osnov civilizovanog sveta, a izgleda da se neke strukture jos uvek svim silama bore da Srbija ne bude njegov deo.

DJ

pre 15 godina

Zakon treba usvojiti u NEIZMENJENOJ FORMI.
Zasto?
Smatram da vlada ponovo (neka me demantuju) u clanu 18 dozvoljava diskriminaciju VERSKIH netradicionalnih zajednivca. Clan 21 je samo forma, sustina protivljenja je primena mogucnosti proklamovanja svog verskog ubedjenja i "promena vere" .Dakle, posebnu paznju obratiti na taj clan i videce se koliko drzava postuje i iskrena je u donosenju ovoga zakona a koliko povladjuje SPC. Smatram da sadasnji ministar VERA treba da bude ministar SPC a da neko drugi obavlja ministra Vera za OSTALE. Ovo je prilicno smesno i vec vidjeno. Osnujte ministrastvo za ostale Verske zajednice, jer ovo ministrastvo je ministrastvo za SPC. Konacno, neke stranke su se zalagale da se ukine ministrastvo vera, sada je taj trenutak. Sramota za ministra Vera, a pomalo i vladu, a bez obzira kako se ovo zavrsi, posledice su izuzetno lose a tek cemo platiti cenu mesanja Crkve u zakone na ovaj nacin. To ce platiti na kraju Vojvodjani, zivi bili pa videli... Ako se ne stane na put apetitima crkvenih verodostojnika, ovo je tek pocetak zla a ne dijaloga Crkve i drzave. Ucene i nametanje nikada nisu bile dijalog, vec USLOVLJEN DIKTAT.

draganzr

pre 15 godina

"Nikolić je kazao da vlada treba da prihvati bar dva amandmana te stranke koja se odnose na članove 18., 20. i 21. i kojima je precizirano da se seksualna orijentacija posebno ne može ispoljavati pred decom i maloletnicima."
Od sad bi toma mogao da dobije nadimak ”toma taliban”, jer po njegovom predlogu ne smeju ni hetero ljudi (jer je i to seksualna orjentacija) da ispoljavaju svoju seksualnu orjentaciju... jos da zenama zakonom zabrane minice, dublji dekolte, visoke stikle i sminku, a muskarce natera da puste bradu i brkove.

srdjan bgd

pre 15 godina

Eto nakon toliko godina opet sam uz opoziciju! Prosto se rastuzim kad pomislim da sam po ovom pitanju rame uz rame sa radikalima i Kostunicom...revolucija definitivno jede svoju decu!

Miljan

pre 15 godina

Kaže Nikolić da se seksualna orijentacija ne sme iskazivati pred decom... to znači da se pred decom neće više smeti ljubiti ni muškarac i žena, niti iskazivati svoju ljubav i tako... majko mila...

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Skupština...
Tužna misaona rečenica. A skupštinari? Beda ljudska!
Gledam POLA sale, desna strana na ekranu, prazne klupe... Ali će im novčanik biti pun. Samo oni sami sebi određuju plate, a ni vlasnici preduzeća to ne mogu! Samo oni sebi daju "pravo" da ne rade ŠEST meseci u godini, a u ostatku NEĆE da rade 4 dana u nedelji. Neće da rade za "crvena slova" u kalendaru, neće bez TV prenosa, a i kada rade - to je obična gluma stručnosti! Na 7-8 miliona naroda, a i na napumpanih 7 miliona glasača - 250 "poslanika" je marksistički ostatak - koga nikako da se odreknemo.
Ali, i samo ime "Narodna skupština" je podvala! Niti je narodna niti je skupština: ona je "ZBOR partijskih predstavnika" - i tačka!
Ovo znači i da ONI nisu narodni poslanici, da se lažno predstavljaju - jer su obični partijski poslušnici, laktaši koji su se izgurali do mesta sa koga imaju nezasluženu i nezajažljivu apanažu.
Ama - čudo neviđeno, "svemirski događaj": mi smo jedina REPUBLIKA u Svemiru koja ima i legalnog PRESTOLONASLEDNIKA u Belom dvoru!!!

li

pre 15 godina

Ovaj zakon i te kako odgovara verskim zajednicama, ali ne smeju to javno da kazu zbog reakcije javnosti. Naime, zakon iskljucuje verske sluzbenike, te oni nisu obavezni da ga se pridrzavaju.
A vlada ce kao "pokazati zube" izglasavanjem zakona. Epilog: javnost zadovoljna, a iza crkvenih zidova trljaju ruke.

Posmatrac, NL

pre 15 godina

Pored Tome Nikolica, imam i ja predlog za par amandmana:
1. Svako ima pravo da se opredeli kao radikal, fasista, rasista, sovinista, homofob, ksenofob i sl., pod uslovom da to ne demonstrira u javnosti i da javno ne iznosi takve ideje, narocite ne u medijima i pred decom.
2. Ko ne postuje clan 1, bice zakonski primoran da se podvrgne psihijatrijskom pregledu, i zavisno od nalaza, da se podvrgne lecenju ili da ide na izdrzavanje kazne.
3. Clan 1 ce se primenjivati i retroaktivno, pocevsi od 1990. do danas.

Mashinovodja

pre 15 godina

Ej, "SRS podnela 400 amandmana"!!!!
Nisam brojao reči u predlogu zakona, ali rekao bih da ceo tekst sadrži manje od 400 reči.
Baš me zanima šta oni imaju konkretno da kažu u tih 400 amandmana! Verovatno otprilike isto što i njihov vojvoda od Haga u svojih više od 100 knjiga!
Ma, samo još jedno radikalsko zamajavanje i kaobajagi "borba" za ko zna čija prava, a u stvari samo ogromno glupiranje i razlog da se kasiraju masne skupštinske dnevnice. Kao, zaslužili ljudi, naradili se jadnici, baš svojski! Jer ej bre, pa to ti je čitavih 400 amandmana!!! Ne može to svako...

Prevodilac

pre 15 godina

Do juce smo verovali da su Crkve problem, ali one su bile samo Sirene koje su milopojno pojale. Trebalo je samo zapusiti usi, i problem resen. Brodolom se, dakle, samo moze dogoditi u Skupstini. Tamo su Scile, Haribde, Harpije i Meduze, koje iz dosade i partijskih kalkulacija potapaju sve, sto u Skupstinu udje.

Илија Дракулић

pre 15 godina

Циркуска представа мора да се настави! Опет нас навлаче на егзотику брадатих жена и сијамских близанаца. Актуелна власт личи на "швалерчину" који везе са својим "жртвама" одржава непрестаним измишљањем нових и нових изговора. Тај процес доводи до тога да и манипулант и манипулисани до сржи огрезну у митоманији, тако да је у тој џунгли лажи и измишљотина често немогуће препознати и зрнце истине. Дакле, наравно да без Закона о забрани дискриминације нема цивилизованог живота у држави. Такође, наравно да никоме не треба да буду ускраћена права на "ковање сопствене среће" без обзира на то са ким ту срећу хоће да подели. Крајњи циљ њихове игре је да се Закон или уопште не усвоји, или да се усвоји његова карикатура коју је практично немогуће примењивати, или, ако усвајање већ не може да се избегне, из разлога настављања циркуске представе вишег реда, да се усвоји што је касније могуће. Обратите пажњу на то које министарство је предлагач Закона. Дакле, као и увек, не ради се вређању патријахалног морала, него се ради о јако великим парама. Закон ће криминализовати дубоко уврежену праксу дискриминације приликом запошљавања и дискриминацију оних који су већ запослени. Дискриминација, коју масовно спроводе послодавци по огромном броју основа, је њихова велика привилегија (читај: средство за манипулацију трошковима пословања) и они неће да је се одрекну. То је суштина проблема у вези усвајања овог закона, а не поповска пропаганда. Не могу да верујем да је оно чиме су ме пре двадесетпет година гњавили из марксизма постало овако очигледно: власт у држави поседује титулар власништва средстава за производњу!

Andreja

pre 15 godina

"da to nije ništa što sme da se zabrani i da je to stvar koja mora, ako hoćemo u Evropu"

Kakve to ima veze sa Evropom?
To me osnovni zakon za tebe, mene i nas! Ne za interestne grupe nego za sve nas jednake.
To sto neko navija za neki klub, i ne zeli da drugi klub ima osnovna prava... to ostavite za neke druge utakmice.

bezimena

pre 15 godina

Toma taliban stalno potvrdjuje da je veći radikal od radikala! Ako se toliko zalaže za čuvanje javnog "morala" koji je urušen upravo zahvaljujući i njemu, onda neka predloži da se uz najavu prenosa iz Skupštine, obavezno doda da gledanje nije preporučljivo za mladje od 18 godina!

Srbin

pre 15 godina

" tica zivi u gori i ne vidi goru, riba pliva u vodi i ne vidi vodu, krtica rovi pod zemljom i ne vidi zemlju. U istini, prezalosna je jednakost coveka sa ticama, ribama i krticama!"

andjelika

pre 15 godina

prosto mi je odvratno da se donosenje jednog ovakvog zakona uslovljava bilo cime ("ako se usvoje nasi amandmani") i da se sve to pravda "politikom". to nije politika.
druga stvar, zakon se ne odnosi samo na gej populaciju, nego na sve ljude koji su iz bilo kog razloga bili diskriminisani. osecam se diskriminisano zbog ovolikih prica o gej populaciji. ne razumem zaista zasto politicare toliko briga ko sa kim spava? valjda je bitnije da smo svi sigurni. a ja se sada ne osecam sigurno.