Izbor vlade danas u podne

Rokovi planirani za izbor nove vlade Ivice Dačića biće promenjeni, jer je rasprava o ekspozeu ušla duboko u noć. Izbor vlade verovatno danas u 12 časova.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 27.07.2012.

01:49

Default images

Prema saznanjima B92, glasanje o vladi i polaganje zakletve premijera i ministara moglo bi da se očekuje u petak verovatno u podne, a u 13 časova bi trebalo da bude održana prva sednica nove vlade. Mandatar Ivica Dačić pozvao je poslanike vladajuće većine da odustanu od svojih izlaganja i da puste da o vladi govori samo opozicija kako bi se rasprava privela kraju.

"Nemam nameru da bilo koga maltretiram celu noć, niti je o glavu da se vlada izabere, ali ako smo započeli posao treba da ga privedemo kraju”, poručio je mandatar reagujući na zahteve više poslanika opozicije da se sednica prekine zbog kasnih sati.

On je poslanike iz DS i DS podsetio da je u skupštinskoj sali proveo sate i sate kada je trebalo izglasati budžet i vladu Vojislava Koštunice kojoj je isticao mandat za formiranje.

"Ja sam tu, u formi sam, spreman sam da razgovaram i odgovaram na sva vaša pitanja, a zamoliću sve poslanike iz vladajuće koalicije da odustanu od svojih diskusija, da dozvolimo opoziciji da završimo raspravu koju smo započeli”, poručio je Dačić, podsetivši da je i kada nije i o u vladi pomagao da se vlada izabere.

"Sa Mirkom Cvetkovićem smo se dogovorili u 10.00 da izvršimo primopredaju", rekao je Dačić i bivšim koalicionim partnerima poručio da mogu da ovako nastave još 10 dana uz opasku - “Ja sam na vlasti i ovako i onako

On je rekao da očekuje neku pohvalu od dojučerašnjih partnera a da tih pohvala, kako je rekao, naravno nema.

Dačić je obraćajući se odlazećem ministru odbrane Draganu Šutanovcu rekao da mu je SPS pomogao da bude izabran za ministra da se ne bi išlo na nove izbore. Predsednik URS Mlađan Dinkić objavio je noćas na svom Tviter profilu da će glasanje o novoj vladi i polaganje zakletve premijera i ministara biti održano danas u podne.

Dinkić je rekao da će “noćas da se radi dok svi ne potroše vreme koje imaju, da kažu šta imaju”. “Onda prekid, pa glasanje u podne”, napisao je budući minsitar finansija.

U skupštini nije bilo moguće dobiti informaciju o tome koliko je još govornika prijavljeno, niti da li će sednica u nekom trenutku biti prekinuta i nastavljena u petak.

Dok je Dačić na kratko bio van sale, zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović i poslanik SPO Mirko Čikiriz zatražili su prethodno da se mandatar Ivica Dačić i kandidati za ministre vrate u skupštinsku salu, jer ne mogu da im se ličnno obrate ili da prekinu zasedanje.

Božović je kao neozbiljno ponašanje ocenio to što nikoga iz buduće vlade nema u sali, dok se vodi rasprava o budućoj izvršnoj vlasti, a Čikiriz “primetio” da ne može da “diskutuje sa praznoj stolicom, a ni sa fotografijom mandatara”.

U “odbranu” je stala predsedavajuća parlamenta Vesna Kovač, koja je rekla je da su svi kandidati za ministre u zgradi paramenta, ali da nemaju obavezu da sve vreme prisustvuju raspravi.

Da je umor stigao i prvog čoveka skupštine potvrdila je njegova opaska da “predsedavajuća sednicom nije nikoga opomenula, već je opomenula da će izreći opomenu”.

Za raspravu o ekspozeu Poslovnikom je inače predviđeno pet sati, ali u to vreme se ne računaju replike, koje su oduzele dobar deo vremena.

Tako se dogodilo da su do sat i po posle ponoći priliku da iznesu mišljenje o ekspozeu imali samo šefovi poslaničkih grupa, a tek tada su na red došli poslanici.

Posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj je izbor vlade počela je predveče, nešto iza 18.30, da bi 15tak minuta kasnije mandatar Ivica Dačić izneo svoj ekspoze.

Posle pauze nakon iznetog ekspozea usledila višesatna rasprava u kojoj se govorilo o svemu i svačemu, između ostalog i o Hitleru, Mirku Marjanoviću, Mikonosu, diletantizmu...

Lider JS Dragan Marković Palma je najavio da će visoka funkcionerka SNS-a Jorgovanka Tabaković biti kandidat za guvernera Narodne banke Srbije.

Burek za novinare

Skupštinski izveštači noćas su, nakon višesatnog praćenja rasprave o novoj vladi, počašćeni vrućim burekom.

Hrana je oko dva sata ujutru stigla iz poslaničkog kluba SNS, nakon što je lider te stranke Aleksandar Vučić razgovarao sa predstavnicima medija. Posle određenog vremena novinari su dobili vruć burek, a mogli su i da biraju - da li za doručak hoće burek sa mesom, sirom ili krompirom.

Skupština Srbije počela je rad u 10 ujutru, a većina skupštinskih izveštača je sve vreme na radnom zadatku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: