Info

Nedelja, 20.05.2012.

21:27

Nikolić: Nastavljamo evropski put

Lider SNS-a Tomislav Nikolić poručio je da nakon njegove pobede u predsedničkoj trci Srbija neće skrenuti sa evropskog puta.

Izvor: B92

Default images

Nikolić se u sedištu stranke obratio javnosti i zahvalio građanima Srbije koji su glasali za njega, ali i za njegovog protivkandidata Borisa Tadića.

Njegovo obraćanje medijima prekidano je skandiranjem okupljenih. Nikolić je na početku rekao i da sada kao predsednik Srbije više neće biti predsednik stranke. "Dva minuta nisam predsednik stranke i odmah galama", našalio se Nikolić.

Zatim je rekao da postoji "božja pravda".

"Večeras sam zahvaljujući građanima Srbije pobedio na predsedničkim izborima. Želim da zahalim građanima koji su glasali za mene i protivkandidata. Danas su izbori protekli veličanstveno, srpski, kako i dolikuje. Srbija neće skrenuti sa evropskog put, a ni zaboraviti na svoj narod na Kosovu i Metohiji".

Nikolić je dodao da ovi izbori nisu bili referundum za i protiv EU, nego su izbori koje su kako je rekao rešili unutrašnji problemi koje su stvorili Tadić i DS.

"Moramo da počnemo da radimo, da se oslobodimo kriminala, rešimo se partijske oligarhije, tražimo prijatelje širom sveta. Moramo da rešimo bele kuge", rekao je Tomislav Nikolić i dodao da je ovo vrhunac njegove političke karijeje i najsrećniji dan u životu ako se izuzmu oni prodoični.

"Želim da niko ne doživi kampanju protiv sebe kao ja i moja stranka u prethodnom periodu. Više ne pripadam nijednoj stranci. neka se svi političari čuvaju dobro. Želim da vas uverim da Srbija može da bude savremena, normalna zemlja. Nisam ljut ni na koga, sarađivaću sa svima. Više puta sam svima čestitao, očekujem čestitke i da počnem da ispunajam teški zadatak koji sam večeras na sebe preuzeo", dodao je Nikolić.

Nikolić je izjavio da će potpredsednik SNS Jorgovanka Tabaković biti premijer Srbije. Na pitanje da li je Tabaković još uvek kandidat za premijera on je odgovorio:"Mislim da će ona da bude premijer." Četrdesetak minuta nakon prvog obraćanja, Tomislav Nikolić je opet izašao pred novinare u sedištu SNS-a.

Tom prilikom je rekao da je razgovarao telefonom sa Borisom Tadićem koji mu je čestitao na pobedio. Ujedno je rekao da se večeras čuo i sa Ivicom Dačićem i da je to bio jedan kurtoazni razgovor.

"Razgovarao sam sa gospodinom Tadićem. Kulturno i ozbiljno. Hvala mu na čestitkama", rekao je Nikolić.

On je naveo i da je imao razgovor i sa Vojislavom Koštunicom, kao i da Jorgovanka Tabaković ostaje kandidat SNS-a za premijera Srbije.

"Rekao sam mu da smo možda u poslednjem trenutku prelomili sporazumom, kojim se niko ničeg nije odrekao. Imao sam razgovore sa mnogima koji su agitovali za drugu stranu. Ja to razumem. Svi ćemo sutra bii prijatelji i to je cilj. Treba da bude političkih suparnika, ali nikad više neprijatelja", rekao je Nikolić.

On je rekao da nikad neću pogaziti Ustav Srbije i najavio da će mu prva poseta inostranstvu kao predsednik Srbije biti poseta Rusiji.

"Prihvatio sam poziv Jedinstvene Rusije da 25. maja govorim u Moskvi. To je bilo pre izbora., Pričaćemo, videću da li ovo nešto menja. Rado bih išao tamo, naša saradnja može dosta da pomogne Srbiji. Detaljnije ću znati kada preuzmem dužnost od Slavice Đukić Dejanović", rekao je Nikolić u sedištu SNS-a.

"Tražiću razgovor sa gospođom Merkel, Nemačka je glavni saveznik Srbije u EU", poručio je on.

On je naveo i da želi normalnu Srbiju u kojoj će i SNS i njega lično jednog dana pobediti neko ko je bolji.

"Obećao sam da ću podneti ostavku na mesto predsednika SNS. Zaista ne mislim da se kao Lažni car Šćepan Mali bavim poslom pre nego što stupim na dužnost predsednika. I dalje smatram da je bilo krađe na parlamentarnim izborima 6. maja. U Srbiji nikad više ne sme biti krađe izbora".

Tomislav Nikolić je naveo i da će imati dobre odnose sa svim zemljama u regionu, u Bosni sa Miloradom Dodikom, sa Crnom Gorom koja je kako kaže država sa kojom Srbija ima lošiji odnos nego sa Hrvatskom, što je neprirodno.

"Radiću aktivno i sa vlašću i opozcijom u Crnoj Gori. Imaću mnogo poslova pre nego što stignem do Zagreba, ali ću otići. Srbija i Hrvatska ne treba da budu braća., ali treba da budu u trajnom miru. Hrvatska neka pokaže da je zaslužila status člana EU, da su joj svi građani jednaki i imaće u meni saradnika za sve. Održavaću dobre odnose sa svima, ne zavisi to od mojih ličnih afiniteta, ja sada predstavljam Srbiju", zaključio je Tomislav Nikolić. Prethodno je potredsednik SNS-a Aleksandar Vučić proglasio pobedu lidera njegove stranke Tomislava Nikolića.

Biografiju Tomislava Nikolića možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

252 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: