Hrvati žele da kupe Telekom Kosova

Pet kompanija izrazilo je zainteresovanost da učestvuje u privatizaciji Pošte i Telekoma Kosova (PTK), kažu u Međuministarskoj komisiji za privatizaciju PTK.

Izvor: Beta

Utorak, 28.09.2010.

15:47

Default images

Međuministarska komisija je 4. avgusta objavila tender za iskazivanje interesovanja za privatizaciju 75 odsto PTK.

Na taj tender su se do sada prijavile - AlbTelecom (Albanija), u većinskom vlasništvu turskih kompanija Calik Grup i Turk Telekom, hrvatski Telekom, čiji je većinski vlasnik Dojče telekom, Oraskom (Egipat), Telekom Austrija i Sabafon (Jemen).

Komisija za privatizaciju PTK-a je saopštila da su zainteresovane kompanije renomirani međunarodni operateri, čime je, kako se navodi, potvrđeno interesovanje za PTK. Cilj pretkvalifikacionog tendera je izbor investitora koji poseduju neophodni pravni, finansijski i tehnički kapacitet za učešće na tenderu za privatizaciju PTK-a. Telekom Srbije najavio je da će poslati upozorenje potencijalnim investitorima i investicionim bankama da ne kupuju Pošte i Telekom Kosova pošto je, kako se navodi, reč o spornoj imovini otetoj od Telekoma Srbije.

Sa druge strane, PTK i UNMIK su saopštili da je PTK nova kompanija koju je formirao UNMIK posle sukoba na Kosovu.

PTK pruža usluge fiksne i mobilne telefonije i poštanske usluge putem svojih brendova Telekom Kosova, Vala i Pošta Kosova. Očekuje se da će vlada Kosova, u transakciji prodaje svog vlasničkog učešća od 75 odsto u PTK, prodati samo telekomunikacioni deo poslovanja.

Kompanija ima preko 1,2 miliona korisnika mobilne telefonije i opslužuje oko 84.000 linija u fiksnoj mreži. Lane je PTK zabeležio prihode od 145 miliona evra i neto dobit od 44 miliona evra.

I Telekom Austrija je zainteresovan za 75-procentni udeo u Pošti i Telekomu Kosova (PTK), potvrdio je austrijski operater. PTK se nalazi u "ciljnom regionu" Telekoma Austrija, objašnjeno je iz te kompanije, bez komentarisanja detalja, pošto je tenderski proces u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: