Ponedeljak, 14.12.2009.

11:56

Austrija preuzima Hipo banku

Austrijska banka "Hipo Alpe Adria" prećiće u potpuno državno vlasništvo, potvrdio je u Beču visoki austrijski vladin funkcioner.

Izvor: Tanjug

Default images

Dosadašnji većinski vlasnik banke, nemačka grupacija "Bajern LB", objavio je da će ustupiti austrijskoj državi svojih 67 odsto udela u "Hipo Alpe Adria" za jedan evro, a za istu simboličnu sumu svoje učešće prodaće i ostala dva suvlasnika posrnule banke.

Ministar finansija u austrijskoj vladi Jozef Prel saopštio je, nakon višečasovnih pregovora sa starim bančnim vlasnicima, da je država preuzela ugroženu banku, jer se radi o najtežoj situaciji koja je postojala u bankarskom sektoru tokom ove decenije.

Prel je rekao da je pretila opasnost nelikvidnosti banke i da država nije uskočila danas bi u "Hipo Alpe Adija" banci bila, kako je naglasio, "dramatična situacija".

U vladine pregovore sa starim vlasnicima banke se tokom ovog vikenda uključio je predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše koji je rekao da bi raspad "Hipe Alpe Adria" mogao izazvati domino efekat na kontinetalnom finansijskom tržištu.

Stari vlasnici staviće, kako je dogovoreno tokom pregovora, banci "Hipe Alpe Adria" na raspolaganje 1,05 milijardi evra kapitala. Od toga će 825 miliona evra dati „Bajern LB", 200 miliona evra pokrajina Koruška, ostatak kompanija "Gracer vehselzajtige".

Austrijska država uložiće, osim toga, u ugroženu banku do 450 miliona evra, a u spašavanju te finansijske organizacije učestvuju i domaće banke koje će staviti na raspolaganje 500 miliona evra, kako bi se ograničio rizik, odnosno povećala bančina likvidnost.

Vlada Austrije je morala da reaguje jer stari vlasnici nisu želeli da spase banku, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Andreas Šider.

"Za 'Bajern LB' je ovo težak korak", rekao je šef te nemačke banke Mihael Kemer, ali je dodao da je to ipak ispravan potez.

Nemačka pokrajina Bavarska je, inače, kako bi se rešila ove austrijske banke, pominjala u poslednje vreme da će je pokloniti Austriji, ali je iz Beča odmah stigao odgovor da se ne radi o "božićnom" već trulom poklonu.

Nacionalizacijom "Hipo Alpe Adrija" banke austrijska vlada je, kako navode analitičari u Beču, sprečila ugrožavanje štednih uloga ulagača u toj zemlji. Nacionalna banka Austrije pozdravila je dogovor za spas "Hipo Alpe Adria", ocenivši da je sprečena opasnost bančinog stečaja, sa veoma nepovoljnim posledicama za njene klijente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: