Pomirenje EU i Rusa - svima po 235 EUR

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Rusije i drugih zemalja Evroazijske ekonomske zajednice u ovom trenutku ne deluje kao realna mogućnost.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

17:33

Pomirenje EU i Rusa - svima po 235 EUR
Foto: Thinkstock

Međuti, po proračunu nemačkog Centra za međunarodnu ekonomiju nemačkog instituta Ifo svima doneo koristi, saopštio je taj institut.

Prema rezultatima istraživanja Ifo, sveobuhvatni sporazum EU i Evroazijske ekonomske zajednice mogao bi da dovede do povećanja realnog prihoda po stanovniku u EU za 0,2 odsto, odnosno za 91 evro, dok bi u Rusiji bi moglo da dođe do povećanja od čak tri odsto, na 235 evra godišnje.

"U osnovi ovog povećanja je činjenica da su ekonomske strukture na svim stranama visoko komplementarne", objasnio je direktor Centra Gabrijel Felbemajer na konferenciji u ovom centru pod nazivom "Zajednički ekonomsko prostor od Lisabona do Vladivostoka".

Naveo je, međutim, da ugovor o slobodnoj trgovini nije realan dok god se ne reši sukob u Ukrajini, ali da bi mogao da bude sastavni deo novog strateškog partnerstva između EU i Rusije.

Proračun ovog minhenskog instituta pokazao je da bi za Nemačku takav sporazum mogao da znači povećanje izvoza za 31 milijardu evra, od čega treba oduzeti negativne efekte sporazuma u vidu promena tokova trgovine u vrednosti od devet milijardi evra.

Ifo smatra da bi i druge zemlje EU imale koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini.

Dojče vele prenosi, pozivajući se na nemačko ministarstvo spoljnih poslova, da je zbog sankcija EU Rusiji izvoz Nemačke u Rusiju opao za 26 odsto u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu, na 21,8 milijardi, a izvoz Rusije u Nemačku za 22 odsto, na 29,9 mlijardi evra.

Međutim, uprkos krizi, od 6.000 nemačkih kompanija koje posluju u Rusiji, 5.600 je ostalo je u toj zemlji u iščekivanju ponovog pokretanja ekonomije.

Navodi se i da je u prvoj polovini 2016. godine zabeležen blagi rast trgovinskih odnosa Nemačke i Rusije, uključujući i nemačkih direktnih investiciaj u Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: