Bankari, slavite! Tramp izbrisao Obamin ukaz

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se naređuje revizija Dod-Frank zakona iz 2010. godine.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 04.02.2017.

09:04

Bankari, slavite! Tramp izbrisao Obamin ukaz
(Foto: Getty images)

Njome se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija, prenosi BBC.

Taj zakon bio je odgovor Baraka Obame na katastrofalnu finansijsku krizu iz 2008./2009. godine, koju su rizičnim, neodgovornim i nemoralnim poslovanjem izazvale velike banke, uglavnom njihov investicioni deo, i rejting agencije.

Zakonom su uvedena brojna ograničenja u finansijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena F.D.R--a i Velike depresije 30-ih godina prošlog stoleća, a ime je dobio prema dvojici poslanika demokrata koji su ga predložili u Kongresu.

Od stupanja zakona na snagu mnogi ljudi na Volstritu mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju.

Prošle nedelje je Tramp, izabran na krilima otpora establišmentu, rekao ono što je Vol Strit želeo da čuje godinama.

"Dod-Frank je katastrofa. Napravićemo velike promene u vezi sa tim", rekao je Tramp za zakon kojim je, između ostalog, kreirana i Kancelarija za zaštitu potrošača čija je uloga da osigura da banke, kreditori i druge finansijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače".

Glavni ciljevi tog zakona bio je da se više nikad ne ponovi situacija u kojoj država milijardama poreskih obveznika mora da spasava banke koje su "prevelike da bi smele da propadnu".

Trampova administracija tvrdi, međutim, da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primeru prevelike kontrole vlade nad finansijskim tržištima, što je tradicionalna mantra svih republikanaca kad su u pitanju velike banke i velike firme.

Naravno, ovakva vest je izazvala talas oduševljena na Volstritu i evropskim berzama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

15 h

Podeli: