EU se predomislila: Spaseni su toster i fen

Evropska unija odustaće od ideje da s tržišta protera fen i toster.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

16:42

EU se predomislila: Spaseni su toster i fen
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o proizvodima koji su se našli na crnoj listi dvadesetak malih kućnih aparata zbog energetske efikasnosti, odnosno uštede struje i zaštite životne sredine.

Komisija je rešila da poštedi fen i toster jer zapravo, kako se navodi u saopštenju, i ne čine neku veliku uštedu. Ovo potvrđuje i ranija procena stručnjaka da je slabijim fenovima potrebno mnogo više vremena kako bi obavili posao, što podrazumeva i veću potrošnju struje.

Žan-Klod Junker je rekao da očekuje da će se ova odluka usvojiti, ali i da će na listu “spasenih” doći možda i čajnik.

Evropska unija postavila je cilj da do 2030. godine smanji potrošnju električne energije do 30 odsto. Zbog toga je napravila listu od dvadesetak malih kućnih aparata koje smatra nepotrebnim i neupotrebljivim.

Još nije uokvirena lista, ali EU defintivno želi da smanji potrošnju električne energije. Takođe, iz EU teše da će potrošačima biti ponuđeni bolji proizvodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: