Veliki šok: Digli ruke, a spremali mere za spas

Banka Japana (BoJ) šokirala je tržišta odlukom da odloži donošenje očekivanih novih stimulativnih mera.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

11:10

Veliki šok: Digli ruke, a spremali mere za spas
Foto: Thinkstock

Ovaj potez nametnuo je pitanje o tome da li je ostalo bilo šta u njenom arsenalu za podsticanje posrnule ekonomije, izveštava agencija AFP.

Trgovci su ostali zatečeni odlukom BoJ-a, pogotovo nakon toga što je novi set slabih ekonomskih podataka, objavljenih u jutarnjim satima, pojačao pritisak na kreatore monetarne politike da pomognu da se "potpali" rast.

Jen je uzleteo posle odluke Banke Japana, koja je takođe smanjila projekcije inflacije i privrednog rasta, dostižući u jednom trenutku nivo od 108,77 jena za jedan dolar sa ranijih 111,78 jena. Indeks Tokijske berze Nikei takođe je potonuo za preko tri procenta, pošto je uspon jena pogodio izvoznike.

Japanska centralna banka je pomerila rok za dostizanje ciljane inflacije od 2,0 odsto sa oktobra 2017. na početak 2018. godine.

Prema najnovijim pokazateljima, inflacija u Japanu je pala u martu za 0,3 procenta u odnosu na isti mesec prethodne godine, najviše u poslednje tri godine, potrošnja domaćinstava je ostala slaba, a industrijska proizvodnja se blago opravila.

Centralna banka je istakla slabost na prekomorskim tržištima i posledice razornog zemljotresa na jugu Japana, koji je doveo do obustavljanja rada fabrika, kao razloge za smanjenje svoje projekcije ekonomskog rasta.

Privreda Japana je pala za 0,3 procenta u poslednjem kvartalu 2015. godine, i postoji strahovanje da će podaci o bruto društvenom proizvodu za tromesečje januar-mart 2016. takođe biti slabi, prenosi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: