U trci za Hipo samo dva ponuđača

U trci za preuzimanjem mreže banaka-ćerki austrijske Hipo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi bilo je sedam zainteresovanih, od kojih dvoje imaju dobre šanse

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

10:03

Default images

Bečki "Prese" piše da će za državu međutim to biti loš posao, jer nijedan od ponuđača ne želi da plati očekivanih 500 miliona evra.

Austrija mora, prema nalogu Evropske unije, da proda Hipo Alpe Adria banku, odnosno njenu mrežu na jugoistoku Evrope, još tokom ove godine.

Radi se, kako ističe "Prese", o glavnom delu Hipo banke, jer obim poslovanja banaka-ćerki u jugoistočnoj Evropi iznosi više od sedam milijardi evra i ponovo je profitabilan.

Da bi se prodaja učinila primamljivijom za kupce iz tih banaka su izdvojeni loši krediti u preduzeće koje je osnovala država, s ciljem da restrukturira ostatak banke. U tom preduzeću se nalaze svi loši poslovi banke, kako nenaplativi krediti, tako i nekretnine koje se mogu teško prodati, a ukupna vrednost se procenjuje na oko 17 milijardi evra.

Prema informacijama austrijskog lista, za mrežu Hipo banke u jugoistočnoj Evropi ima sedam zainteresovanih firmi, od kojih dobre šanse imaju samo dve.

Radi se, kako dodaje list, o jednoj finansijskoj grupaciji sa sedištem u Londonu "Milhouse Capital Investment Group", kao i o američkom investicionom fondu Advent International.

Advent je jedan od najvećih američkih fondova, i Amerikanci su zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj sačinili konzorcijum.

Ulazak "Milhouse" grupacije u trku za Hipo banku je iznenađenje, jer se radi o finansijski jakoj, ali široj javnosti manje poznatoj grupaciji. Ova grupacija je upravljala imovinom ruskog multimilijardera Romana Abramoviča, a danas je pod uticajem Ralfa Dodta, jednog nemačkog investitora sa ruskim poreklom.

Grupacija raspolaže sa 42 kompanije-ćerke i ima kapital od 4,2 milijarde evra, a ima udele i u četiri banke - od kojih su dve u SAD, jedna u Aziji i jedna u Južnoj Americi. Osim za Hipo banku, ova grupacija se interesuje i za preuzimanje jedne banke u Izraelu.

Nedavno su objavljene informacije da su za Hipo zainteresovane ruska Ekspobanka i bugarska "Via" grupacija, koje su ispale tokom procedure podnošenja ponuda.

Za poreske obveznike u Austriji prodaja Hipo banke u jugoistočnoj Evropi neće biti dobar posao, jer procenjenu vrednost od 500 miliona evra, kako tvrdi "Prese", neće da plati nijedan od ponuđača.

U finansijskim krugovima, ukazuje list, procenjuje se da bi cena iznad 250 miliona evra bila nerealna, a i zbog aktuelnog ekonomskog stanja na Balkanu nije moguće postići bolju cenu.

Austrijski ministar finansija Mihael Špindeleger moraće da prihvati takvo stanje, jer ako bi Hipo banka ostala u vlasništvu države, to bi vodilo ka povećanju državnog duga za sedam milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: