Svet

Ponedeljak, 21.07.2014.

15:28

Ako odete, oprostite se od funte

Komitet britanskog parlamenta odbacio je danas bilo kakvu mogućnost postojanja valutne unije između nezavisne Škotske i ostatka Velike Britanije.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema izveštaju Komiteta za inostrane poslove Donjeg doma britanskog parlamenta, Škotska više neće moći da koristi britansku funtu, ukoliko na referendumu 18. septembra glasa za nezavisnost i izađe iz sastava Britanije, prenela je agencija Frans pres.

Komitet je, takođe, "osuo paljbu" po škotskim ministrima, koji, kako je saopšteno, insistiraju na opstanku valutne unije čak i posle otcepljenja Škotske.

"Škotska vlada nastoji da pokaže da je valutna unija moguća. To nije moguće. To je iluzija", izjavio je predsednik britanskog Komiteta, Ijan Dejvidson.

Škotska i ostatak Velike Britanije su u proteklih 300 godina delili zajedničku valutu, ali sve političke partije iz Londona tvrde da valutna unija više neće biti moguća ako škotski glasači izglasaju nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: