EU veruje da će gasa ipak biti

EU je uverena da će isporuke ruskog gasa Evropi biti nastavljene, a pregovori Ukrajine, Rusije i Evropske komisije o tome će biti nastavljeni.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

14:51

Default images

Nastoji se da se nađe rešenje za zahtev Moskve da Kijev unapred plati isporuke tog energenta i to po višoj ceni.

To su danas u Briselu stavili do znanja zvaničnici u Evropskoj komisiji, uz ocenu da ima naznaka izvesne predusretljivosti u ruskom stavu da se dođe do rešenja koje bi zadovoljilo sve strane, ali su naglasili da svi partneri moraju biti odgovorni i da se "ne sme koristiti kao političko oružje".

Oni su time odgovorili na pitanje novinara kakav odgovor EU spema na pismo ruskog predsednika Vladimira Putina članicama Unije i zemljama koje su potrošači ruskog gasa, uključujući Srbiju, u kojem se traži odgovor EU na to zašto Ukrajina ne plaća dug od tri i po milijarde dolara, iako su privremene vlasti u Kijevu dobile od Međunarodnog monetarnog fonda tranšu kredita od 3,2 milijarde dolara.

Putin je podvukao da je ruska kompanija za snabdevanje gasom bila primorana da stavi na snagu klauzulu sporazuma s ukrajinskom stranom o plaćanju unapred za isporuke gasa.

Zvaničnici u Briselu su dodali da Evropska komisija i njen predsednik spremaju odgovor na pismo Putina koji je zatražio veću angažovanost Evropske komisije i predočio da Moskva nije dobila odgovore ni na ranije poruke, a naglasio je da je "Rusija i dalje spremna da zajedno s evropskim zemljama radi na pronalaženju opipljivog i poštenog rešenja".

Predstavnica za štampu Evropske komisije Pia Arenhilde-Hansen je s tim u vezi saopštila da "EU jasno očekuje da će sve uključene strane biti pouzdani, odgovorni partneri u snabdevanju u sopstvenom najboljem interesu" i da "energija ne sme biti upotrebljena kao političko oružje".

Izvori EK su dodali da članice EU i Evropska komisija pripremaju odgovor na pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, a ocenili su da, takođe, izjave ruskog ministra za energiju Novaka ukazuju na ozbiljnost i otvorenost za prihvatljivo rešenje.

Putin je uputio pisma šefovima država Austrije, Bosne, Bugarske, Cceške, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Francuske, Italije, Makedonije, Moldove, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Turske i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: