Putin zabrinut: Da se konsultujemo

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je evropske lidere na održavanje hitnih konsultacija i izradu konkretnih akcija za stabilizovanje ukrajinske ekonomije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

17:49

Default images

"Privreda Ukrajine je u proteklih nekoliko meseci zabeležila usporavanje, a njen industrijski i građevinski sektor su takođe registrovali veliki pad", napisao je Putin u pismu upućenom liderima evropskih zemalja, u koje je Tanjug imao uvid.

Prema Putinovim rečima, ukrajinski budžetski deficit raste, uslovi u ukrajinskom valutnom sistemu postaju sve gori i gori, a negativan trgovinski bilans prati ogroman odliv kapitala iz zemlje. Iz tih razloga se, kako ocenjuje Putin, ukrajinska privreda očigledno kreće ka bankrotstvu, zastoju proizvodnje i ogromnoj stopi nezaposlenosti.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin posetio je predsednika Srbije Tomislava Nikolića i tom prilikom mu je uručio pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojem on apeluje na hitne konsultacije evropskih ministara da bi se obezbedile isporuke i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine. Rusija i članice Evropske unije su, prema Putinovim rečima, ključni trgovinski partneri Ukrajine, pa su se tako na samitu EU i Rusije krajem januara dve strane dogovorile da održe konsultacije o razvoju ukrajinske privrede, imajući u vidu interese Ukrajine, ali i interese EU i Rusije.

"Ipak, svi pokušaji ruske strane da započne realne konsultacije nisu uspeli da donesu nikakve rezultate", zaključio je Putin.

On navodi da, umesto održavanja tih konsultacija, Rusija samo čuje žalbe na cenu ruskog prirodnog gasa - odnosno cenu koja je navodno "političke" prirode, i zbog čega bi neko sa strane mogao steći utisak da evropski partneri žele da jednostrano okrive Rusiju za posledice ekonomske krize u Ukrajini.

"Od prvog dana postojanja Ukrajine kao nezavisne države, Rusija je podržala stabilnost ukrajinske privrede, snabdevajući je prirodnim gasom po sniženim cenama. Samo u protekle četiri godine, Rusija je subvencionisala ukrajinsku privredu, nudeći joj sniženu cenu prirodnog gasa, u vrednosti od 35,4 milijarde dolara. U decembru prošle godine, Rusija je dodelila Ukrajini kredit od tri milijarde dolara, što je izuzetno značajna suma koja je dodeljena za održanje stabilnosti i kredibilnosti ukrajinske privrede i očuvanje radnih mesta. Nijedna durga zemlja nije poslala sličnu pomoć", piše u Putinovom pismu evropskim liderima.

Osvrnuvši se na evropske partnere, Putin je naveo da, umesto da ponude Ukrajini realnu podršku, oni samo razgovaraju o deklaraciji o namerama i nude obećanja iza kojih ne stoje nikakve realne akcije.

Kako Putin piše, Evropska unija samo koristi ukrajinsku privredu kao izvor sirovih namirnica, mineralnih sirovina i metala, kao i za prodaju svojih gotovih proizvoda, zbog čega bi se u ukrajinskoj privredi mogao stvoriti trgovinski deficit od preko deset milijardi dolara.

"Dug ukrajinskog Naftogasa za isporučeni ruski gas stalno raste, i u takvim uslovima, i u skladu sa ugovorom, Gasprom je primoran da se prebaci na avansno plaćanje gasa, pri čemu će biti isporučen samo onaj obim gasa za koji Ukrajina unapred plati", napisao je Putin i zaključio da je to svakako ekstremna mera, zbog koje raste rizik od krađe prirodnog gasa koji prolazi preko teritorije Ukrajine do potrošača u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: